Філіппіни прощаються з кардиналом Тагле
  • Срд, 29/01/2020 - 19:40

Під час урочистої Літургії в Манільському соборі філіппінці дякували за служіння кардиналу Антоніо Тагле в їхній країні. Торік у грудні Папа Франциск призначив його префектом Конгрегації у справах Євангелізації Народів і він готується виїхати до Риму.

Наприкінці Літургії всі присутні жестом простягнутих рук молилися за благословення єрарха в новій місії. «Бережи його у своїх люблячих долонях, тримай за руку близько до свого серця, коли він вирушає на нову місію», – так звучала молитва.

Від імені Архиєпархії за його служіння в Манілі подякував допоміжний єпископ Бродерік Пабілло. «Навіть коли ти був втомлений після подорожі з іншого кінця світу, завжди мав сили зустрітися з нами, поговорити, відвідати наші сім'ї, коли хтось помер або захворів. Ти завжди мав для нас час», – сказав єрарх. «Філіппіни жертвують Вселенській Церкві найкрасивіший подарунок, який вони мали, і дарують його з відкритим серцем», – сказав Архиєпископ Габріеле Каччя, апостольський нунцій у цій азіатській країні.

Кардинал Тагле був керівником «Caritas Internationalis». Він також брав участь у синодах єпископів під час понтифікату Папи Франциска та був одним із головних доповідачів під час зустрічі у Ватикані щодо зловживань, скоєних духовенством.

Кардинал Луїс Антоніо Тагле був призначений новим префектом Конгрегації Євангелізації Народів торік 8 грудня. Він замінить нинішнього префекта, кардинала Фернандо Філоні. Філіппінський єпископ стане другим азіатом, що очолює цей уряд, після кардинала Івана Діаса з Індії (1936-2017), який обіймав цю посаду у 2006-11 роках.

62-річний кардинал Луїс Антоніо Гокім Тагле, якого близькі називають «Чіто», є однією з найцікавіших і найбільш впізнаваних постатей Церкви не лише на батьківщині, а й у всій Азії та світі. Коли 24 листопада 2012 року на останній, як виявилося пізніше, консисторії Бенедикта XVI він отримав з його рук бірет кардинала, мав 55 років і був наймолодшим членом Колегії кардиналів.

Священичі свячення отримав 27 лютого 1982 року. Він закінчив навчання в Католицькому університеті Америки у Вашингтоні, вчився також у Римі. У 1997-2003 роках за призначенням св. Івана Павла II був членом Міжнародної теологічної комісії.

22 жовтня 2001 року Святіший Отець призначив тоді 44-го священника єпископом єпархії Імус (був висвячений 12 грудня того ж року). 13 жовтня 2011 року Бенедикт XVI призначив єпископа Тагле Архиєпископом Маніли, а за рік, 24 листопада 2012 року, він приєднав 55-річного єрарха до Колегії кардиналів. 12-13 березня 2013 року філіппінського учасника конклаву, який обрав Папою Франциска, вважали одним із найсерйозніших кандидатів на нового наступника св. Петра. З 14 травня 2015 року кардинал Тагле є головою «Caritas Internationalis».

Новий префект ватиканського місійного уряду надає великого значення ЗМІ, особливо новітнім. Щотижня, починаючи з 2008 року, він проповідує роздуми над недільним читанням на національному телебаченні під назвою «The Word Exposed».