Філіппінські сенатори розпочали розслідування позасудових вбивств санкціонованих президентом
  • Втр, 23/08/2016 - 14:39

Католицька Церква на Філіппінах вимагає розслідування позасудових вбивств більш як 1700 осіб, підозрюваних у наркоторгівлі. Це надало підстави філіппінським сенаторам відкрити сенатське розслідування з приводу цих вбивств, санкціонованих новим філіппінським президентом Родріґо Дутерте, повідомляє «Catholic Herald».

Сен Лейла де Ліма, яка очолює комітет Сенату з питань правосуддя, заявила, що вона нажахана широкому застосуванню вбивств підозрюваних з боку правоохоронців та тим, що тепер на Філіппінах можна безкарно убивати тільки за підозрою.

Начальник департаменту філіппінської поліції по боротьбі із злочинністю Ранальд делла Роса, заявив, що уже вбито 1779 підозрюваних та виступив із різкою критикою розпоряджень президента Дутерте стосовно цих вбивств.

Способи боротьби з нарокомафією, які застосовує на Філіппінах президент Дутерте, були гостро розкритиковані не лише Католицькою Церквою, але й міжнародною спільнотою. 

Філіппінські  сенатори заявляють, що кожен поліцейський, який брав участь у позасудових вбивствах, буде притягнений до кримінальної відповідальності. Сенатори наголошують, що вони не дадуть президенту Дутере можливості залишитися безкарним за незаконні накази. Також вони повідомляють, що уже є випадки притягнення військових та поліцейських до кримінальної відповідальності за виконання незаконних наказів президента. 

Сенатори уже зібрали достатню кількість свідчень, що свідчать про неймовірні жорстокості й беззаконну поведінку філіппінських поліцейських і військових, які без жодних доказів арештовують, жорстоко б’ють, знущають та вбивають філіппінських громадян. Очевидно, найближчим часом новий філіппінський президент стикнеться з реальною загрозою імпічменту та кримінальною відповідальністю.