Фінляндія: незважаючи на труднощі, в країні збільшується кількість католиків
  • Втр, 04/02/2020 - 17:12

Останніми роками Католицька Церква у Фінляндії помічає поступове збільшення кількості віруючих. Цікаво, що в цій рішуче протестантській країні католиків стає більше щороку на 3-4%, а парафіяни походять з майже 100 різних країн.

У Фінляндії переважають лютерани, які становлять до 70% населення. Решта 30% жителів цієї країни, крім католиків, не мають зв’язку з жодною релігією. Католицизм, початки якого у Фінляндії сягають ХІІ ст., практично зник після протестантського перевороту, щоби знову з’явитися в ХІХ ст., ще за часів Російської імперії. Коли Фінляндія відновила свою незалежність 1917 р., свобода віросповідання була законодавчо гарантована.

Наразі у Фінляндії на 5,5 млн жителів зареєстровано 15 тис. католиків. Однак Католицька Церква оцінює, що фактична кількість віруючих становить близько 30 тис. осіб. Багато католиків просто не можуть потрапити на Літургію через відстань, адже в країні площею 338 145 км² є лише вісім парафій та 30 священників, з яких аж 26 іноземців із 17 країн.

До травня минулого року першим корінним фінським єпископом Хельсінкі з часів протестантського перевороту в ХVI ст. був о. Теему Сіппо. Після того, як він пішов з посади за станом здоров’я, єпархією зараз керує генеральний вікарій о. Раймо Гояррола. Він має баскське походження, а тепер є також громадянином Фінляндії.

О. Гояррола звертає увагу на той факт, що зростання кількості віруючих Католицької Церкви у Фінляндії є завдяки іноземцям з таких країн, як Філіппіни, Ірак, Кенія та Нігерія, що також спричиняє певні проблеми з  інтеграцією. Вірні, які є корінними фінами, в основному навертаються в дорослому віці. Поступово також зростає кількість шлюбів у  Католицькій Церкві.

О. Гояррола наголошує, що хоча католики мають добрі стосунки з іншими конфесіями, вони стикаються з проблемами, пов'язаними зі свободою совісті. У Фінляндії це стосується переважно вбивства ненароджених, оскільки закон не гарантує можливості протистояння через релігійні переконання.

Хоча о. Гояррола хотів би збільшити кількість каплиць та культових споруд, Католицька Церква у своєму розвитку стикається з фінансовими проблемами. З 2017 р. Гельсінська єпархія з податкових причин мусить працевлаштовувати  священників як службовців та надавати додаткові пільги працівникам, як це відбувається у звичайних компаніях. Раніше священники служили на волонтерських засадах.

 Хоча Гельсінська єпархія є однією з найбідніших у Європі, о. Гояррола продовжує бути оптимістом, коли йдеться про розвиток Католицької Церкви у Фінляндії. У складній ситуації з фінансовою допомогою поспішили вірні у Фінляндії, а також надали підтримку організації з Німеччини.