Франциск розставив акценти щодо євангелізації
  • Нед, 21/09/2014 - 10:52

Загроза самодостатності і клерикалізму в Церкві випливає зі страху перед пастирськими потребами та запитами сьогоднішньої людини, вважає Святіший Отець.

Він зустрівся 19 вересня 2014р. у Ватикані з учасниками міжнародної конференції, присвяченої пастирському проекту "Evangelii Gaudium". Існує ризик, що "ми закриємося в собі, в позиції страху і оборони", вказав Папа і додав, що "тут виникає спокуса, обмежити віру правилами та інструкціями, як це робили книжники та фарисеї в часи Ісуса". У той же час, сьогоднішній світ переповнений людьми втомленими, які чекають допомоги та уваги з боку Церкви, обов'язком Якої є ділення з ними досвідом віри, - сказав понтифік у ватиканській Залі Павла VI.

На думку Святішого Отця, може скластися ситуація, коли ми - як Церква - будемо вважати себе впорядкованими і стабільними, а народ буде відчувати голод і спрагу Бога. Він повторив свою думку про церкви, як "польові госпіталі".

Папа звернув також увагу на спокусу "імітованої євангелізації". "Давайте не будемо йти дорогою сирен, які закликають, щоб з душпастирства вчинити конвульсійну серію ініціатив, не вникаючи в суть євангелізації", - запросив Франциск. На його думку, іноді ми більше дбаємо про помноженням обов'язків, ніж про відкритість для інших і їхні стосунки з Богом.

Наприкінці Папа сказав про необхідність терпіння і наполегливості. Церква не має "чарівної палички" для вирішення всіх проблем, але у неї є віра в Господа і молитва. "Давайте робити добро, не чекаючи у відповідь жестів. (...) Слова без свідчення не рахуються і  не служать жодній меті ", - підкреслив понтифік.