Франція: на зібрання єпископату єпископи запросили мирян
  • Чтв, 07/11/2019 - 16:17

У Лурді збираються французькі єпископи. Цього разу в пленарному засіданні вперше бере участь значна кількість мирян. За пропозицією нового керівництва єпископату з кожним єпископом-ординарієм мали приїхати двоє мирян. Йдеться про те, щоб вірні усвідомили свою відповідальність за місію Церкви.

Основна тема зустрічі – екологія. Також буде розмова про сексуальні скандали. За словами єпископа Девіда Макайре, недавній досвід Церкви у Франції показує, що проблему зловживань можна подолати. Він наголошує, що Церква ніколи не виправдовувала експлуатацію неповнолітніх. Він трактував їх, як і всі інші гріхи. Однак з часом зрозумів, що вони вимагають іншого підходу.

«Я хотів би, щоб визнали, що Церква зробила багато в цій галузі, зробила набагато більше, ніж інші. І це не тому, що це явище стосується її найбільше, а тому, що її найбільше звинувачують», – зазначив єпископ Макайре. – Як результат, відповідно до вжитих дій Церква у Франції стала зразком. Тому що у 2000 році щодо цього прийняли радикальні рішення. І ми рухаємося щораз далі в цьому напрямку. Церква не боїться правди, вона не хоче нічого приховувати. Зараз триває праця незалежної комісії, яка має розкрити всю правду щодо випадків зловживань до 1950-х років. З'явиться статистика та цифри. Але переважна більшість – це давні випадки. Наприклад, у 2017 році у Франції було 20 000 випадків зловживань і практично жоден з них не стосувався безпосередньо Церкви. Але це досі залишається однією з основних проблем нашого суспільства і пов’язано з деякою безладністю звичаїв, особливо в сексуальній сфері. Це призвело до кризи і в Церкві. Ми досі працюємо, але це для нас не нове. Уже від 2000 року ми трактуємо це дуже серйозно, а випадки, які виявляються сьогодні, є давніми. Ми не боїмося повертатися до них, бо треба допомогти жертвам».