Франція: втрачені внаслідок викидня діти матимуть імена
  • Втр, 11/01/2022 - 15:14

Франція зробила ще один крок до визнання людської гідності ненароджених дітей. Цими днями набирає чинності закон, який дозволяє батькам втрачених внаслідок викидня дітей не лише записувати їх до книг цивільного стану, а й надавати їм імена та прізвища.

“Цим актом держава враховує страждання цих людей і визнає їх батьками”, – зазначає Ізабель де Мезерак, очільниця асоціації SPAMA, що підтримує сім’ї, які страждають від смерті своїх дітей. На її думку, попередня практика, яка дозволяла зареєструвати в втрачену дитину в органах реєстрації актів цивільного стану, але без надання їй прізвища, була незрозумілою для батьків і спричиняла додатковий біль. Тепер це обмеження знято, що допоможе їм краще переживати жалобу, говорить де Мезерак.

Однак французькі законодавці застерігають, що реєстрація втраченої внаслідок викидня дитини не тягне за собою жодних правових наслідків, тобто не надає ненародженій дитині правоздатності. Слід пам’ятати, що той же ж парламент, який дозволив називати втрачених дітей, також прагне лібералізації законодавства щодо аборту, а саме зміщення порогу абортів на вимогу з 12 до 14 тижня життя ненародженої дитини.