Французькі єпископи говорять про спустошення у своїх єпархіях
  • Втр, 10/03/2020 - 16:37

У Ватикані розпочався візит ad limina французького єпископату. Учора Папа зустрівся з першою групою французьких єпископів. Усього їх 110. Їхнє  паломництво «до апостольських порогів» поділили на три групи.

Останній візит ad limina apostolorum французьких єпископів відбувся 2012 р. Відтоді багато що змінилося. В інтерв’ю газеті «La Croix» представники першої групи єпископів вказують на спустошення, яке відбулося в їхніх єпархіях. «У моїй церковній провінції за останні 10 років кількість хрещень та шлюбів зменшилася на 40%» – каже Архиєпископ Паскаль Вінцер, митрополит Пуатьє. Він також визнає, що зі зменшенням кількості парафій також змінилося ставлення вірних до Євхаристії. У минулому люди звикли говорити, що Літургія є поруч, там, де вони живуть, і не треба їздити 15 чи 20 км. Зараз дехто досі збирається на Літургії Слова, але не приймає Причастя.

Архиєпископ Вінсент Доллман підтверджує подібну тенденцію. Він зазначає, що у своїй архиєпархії в результаті рішень, прийнятих його попередником, вірні зосереджуються на розважанні над Словом Божим. Натомість не помічається сильного прагнення Євхаристії. У цьому контексті він вказує на потребу переоцінити народну побожність, паломництва, богослужіння Хресної дороги чи зустрічі біля ясел. Обидва єпископи наголошують на фундаментальній ролі мирян у євангелізації, що вже є фундаментальним викликом сьогодні.

 «Я знаю, що в моїй єпархії є регіони, де немає жодного християнина», – каже Архиєпископ Вінцер. «А тим часом там живуть люди і ми за них відповідаємо. Хто вийде їм назустріч?» – запитує митрополит Пуатьє.