Футбол для неповносправних – це більше, ніж ліки
  • Пон, 23/09/2013 - 20:39

Спортивні заняття є невід'ємною частиною покращення фізичного розвитку людини, а для людей із вадами спорт є ще й свого роду ліками. Ці ліки лікують не лише скалічене тіло, але й душу. Івано-Франківський Карітас вже традиційно у вересні організовує для своїх підопічних футбольний матч на майданчику коледжу фізичного виховання. Цього разу підопічні Карітасу змагалися з молоддю, що має особливі потреби, з Галицького району.

Для підопічних Карітасу спортивні змагання вже стали традицією і нормою. Щоби покращити свій фізичний розвиток, дітям з різноманітними вадами спорт просто необхідний, – кажуть у місцевому Карітасі. «Наші підопічні неповносправні двічі на тиждень мають заняття у спортзалі, а в теплу пору року – на футбольному майданчику. Діти надзвичайно люблять грати у футбол! Вони отримують масу позитивних емоцій і помітно оздоровлюються. Також це вчить їх командній поведінці, дисципліні, витривалості », – каже Наталія Сливка, координатор «Центру для дітей, підлітків та молодих дорослих з обмеженнями», який діє на базі Карітасу Івано-Франківськ УГКЦ.

Це вже 5-ий відкритий футбольний матч, який проводить місцевий Карітас. Минулого року підопічні з особливими потребачи змагалися з німецькою командою неповносправних із міста Аахен. А цьогоріч з франківчанами зіграла команда підопічних із центру «Довір'я» із Бурштина. «Це дуже помітно, що діти з Карітасу краще грають! Тренування відіграють велику роль. Наш центр дуже молодий, йому ще немає 1 року. Тому ми дуже щасливі, що можемо  співпрацювати з Карітасом і переймати досвід наших колег, надихатись їх здобутками і перемогами», –  зауважує Наталія Кец, директор Галицького районного Центру соціально-психологічної реабілітації для дітей та молоді з обмеженими можливостями «Довір'я».

Центр «Довір'я» у Бурштині відкрився зусиллями батьків неповносправних діток, які спочатку об'єднались у громадську організацію. Вони робили все можливе, щоб влада визнала проблему: неповсправні діти є і їх потрібно адаптувати до суспільства, а суспільство  – до цих дітей. Наталія Кец ділиться: «Ми дуже задоволені тим, що маємо навіть сьогодні. Діти входять в суспільство, люди нас бачать і починають любити і сприймати такими, як ми є. Я сама є матір’ю неповносправної дитини, і все це пройшла, і ні на мить не сумнівалась – ми маємо право на турботу, повагу і реалізацію своїх соціальних потреб.

Ми дуже раді, що нас запрошують на такі спортивні заходи, бо і тут ми можемо себе показати. І це дає результати! У нас дівчинка Анюта в 20 років почала розмовляти. Дитина вдома  вимовляла лише кілька складів, а тепер почала розмовляти цілими реченнями! Треба обов'язково займатися з ними спортом, бо вдома неповносправні діти дуже мало рухаються, а батьки часто бояться гуляти з ними, щоб їх не ображали».

У рамках співпраці підопічні Іван-Франківського Карітасу разом з дітьми із центру «Довір'я» мають спільні зустрічі, походи в кінотеатри, аквапарк, катаються на ковзанах на льодовій арені, а цього літа разом оздоровилися у літньому таборі у селі Заріччя (примітка: Надвірнянський район, Івано-Франківська область; більше тут:  http://caritas-ua.org/index.php?option=com_content&view=article&id=996:-...).

 

Проект «Центр для дітей, підлітків та молодих дорослих з обмеженнями» працює за фінансової підтримки Карітасу Відня (Австрія). Футбольний матч відбувся в рамках благодійної програми «Майбутнє доброї справи – у твоїх руках».

повідомила Надія Чорна