Гданськ: Володимирові читання з нагоди 1050-ліття упокоєння св. Ольги, Київської княгині (+969)
  • Срд, 28/08/2019 - 11:40

24-25 серпня 2019 р. в єпархіяльному санктуарії св. Володимира Великого УГКЦ в Ґданську вже вп’яте проходили Володимирові читання, організовані єпархіяльним санктуарієм, Українським Християнським Братством св. Володимира Великого в Польщі та Ґданським відділом Об’єднання Українців у Польщі. Цього разу вони були присвячені 1050-літтю упокоєння св. Ольги, княгині Київської (+ 969). Читання розпочалися в День незалежности України, 24 серпня, Святою Літургією за український народ і його державу. Відправив літургію парох санктуарія св. Володимира Великого о. Йосиф Улицький. Вітаючи присутніх, він вказав на виняткову роль в історії України Володимирового хрещення 988 р. та вплив на свого онука і його вибір рівноапостольної княгині Ольги. Проповідь на літургії сказав архиєпископ Харківський і Полтавський УАПЦ Ігор (Ісіченко). Владика говорив про історичну місію християнської віри в формуванні української нації та її держави, особливо відзначивши самобутність і значущість для Київської Церкви марійного культу. Проповідь нагадала про спільність пошани до Пресвятої Діви українських і польських християн, знаком чого став культ Белзької-Ченстоховської ікони Богородиці, а виявом – «чудо над Віслою», коли під Покровою Божої Матері польські та українські вояки зупинили большевицьку навалу на Європу 1920 р.

Володимирові читання відкрив голова Братства св. Володимира Великого в Польщі Олег Гнатюк. Він представив доповідачів і ознайомив присутніх із концепцією читань, покликаних оприявнити спільні риси київської церковної традиції та їхню роль у творенні новочасної української держави. Архиєпископ Ігор (Ісіченко) виголосив доповідь «Витоки і виміри ідентичности Київської Церкви» (опублікована за адресою:http://uapc.org.ua/dopovid-arhyjepyskopa-ihorya-isichenka-vytoky-vymiry-identychnosty-kyjivskoji-tserkvy/). Головними думками доповіді стали розмежування понять «традиція» та «ідентичність», а також виявлення вимірів ідентичности українського християнства та рівні освіти («релігія Книги»), перебирання на себе Церквою та її клиром ролі духовного лідера нації за умов бездержавности, відкритости до збагачення досвідом як східного, візантійського, так і західного, римського християнства, домінування в культі святих ідей братньої солідарности, переваг спільнотного життя над індивідуальним подвигом, важливої ролі сакрального мистецтва (іконопису, храмового будівництва, церковного співу) в апостольському служінні. Відомий історик, професор Ігор Скочиляс, проректор Українського Католицького Університету, запропонував присутнім власне прочитання пастирського послання Отця і Глави УГКЦ Блаженнішого Святослава «Наша свята Софія». Він виокремив і проаналізував запропоновані Блаженнішим поняття «Київська Церква», «київське християнство», «київська цивілізація», вказавши на їхню інтегративну роль у відновленні єдности спадкоємців історичної Київської митрополії княжих часів, центром якої була Свята Софія Київська.

Конференція продовжилася в ґданській світлиці Організації Українців у Польщі. Архиєпископ Ігор (Ісіченко) і проф. Ігор Скочиляс відповіли за численні питання, поділилися своїми спостереженнями над суспільними процесами, що відбуваються в Україні, динамікою церковного життя.

В неділю, 25 серпня, Володимирові читання тривали. На початку дня о. Йосиф Улицький відправив у санктуарії св. Володимира утреню й Святу Літургію. Проповідь на літургії виголосив архиєпископ Ігор (Ісіченко). Владика поділився власним розумінням недільного євангельського читання (Мт. 17:14-23), вказавши на значення для сучасного християнина мистецтва молитви й посту.

По завершенні богослужінь присутні пройшли до пам’ятника св. князеві Володимира Великому. Відбулося покладення квітів, у якому взяв участь консул України в Ґданську Лев Захарчишин. Воно розпочалося співом гімнів України і Польщі в чудовому виконанні парафіяльного хору (реґент Орест Михалик). Було покладено квіти, після чого виступили з промовами консул України Лев Захарчишин, архиєпископ Ігор (Ісіченко), проф. Ігор Скочиляс. Консул говорив про тяглість державницьких традицій, які сягають часів Володимира Великого. Владика Ігор вказав на виняткову роль у відновленні незалежности України досвіду «Солідарности», народженої зовсім поряд, у ґданській верфі. Проф. Ігор Скочиляс говорив про сприйняння державної незалежности його поколінням і важливість польсько-українського діялогу, про налагодження якого дбає Український Католицький Університет. Пролунали патріотичні пісні та вірші, виконані ґданськими парафіянами.

У світлиці Об’єднання Українців у Польщі пройшла зустріч української громади з консулом України Левом Захарчишиним і архиєпископом Ігорем (Ісіченком). Тематика розмови була вельми широкою, стосувалася різних аспектів сучасного становища України, російської аґресії на Сході, стосунків Церкви й держави.

Гості з України завдяки гостинності господарів ознайомилися з архітектурними пам’ятками Ґданська, відвідали пам’ятні місця, пов’язані з виникненням незалежного руху «Солідарність», Вестерплятте, де у вересні 1939 р. польські війська вперше протистояли аґресії нацистської Німеччини.