Генеральний секретар «Caritas Internationalis»: почути голос забутих
  • Птн, 19/05/2023 - 15:38

У інтерв’ю для ватиканських медіа новобраний Генеральний секретар «Caritas Internationalis» розповів про допомогу людям у кризових ситуаціях, чудовий досвід співпраці з Україною та стратегічні пріоритети у напрямках своєї роботи.

Як ми повідомляли, 15 травня 2023 року обрано нового Генерального секретаря «Caritas Internationalis». Ним став Алістер Даттон, який дотепер був виконавчим Директором Карітасу Шотландії. Його обрано під час Генеральної асамблеї конфедерації, до якої входять 162 національні організації Карітасу. У інтерв’ю для Vatican News він, зокрема, зазначив, що місія «Caritas Internationalis» є незмінною та стосується завдання сприяти людському розвитку.

Неймовірна мережа допомоги по всій Україні

Понад 25 років Алістер Даттон працював в гуманітарному секторі та керував проектами в більше ніж 70 країнах світу. Розповідаючи про своє призначення, він зазначив, що пріоритетним завданням благодійної організації залишається згуртованість Карітасу як однієї родини задля того, щоб нести в світ Божу любов. «Світ став більш крихким. Прояви нерівності стали набагато помітнішими. Кліматична надзвичайна ситуація в першу чергу вражає найбідніших», – сказав генеральний секретар «Caritas Internationalis», розповідаючи про кризові ситуації у різних частинах світу.

Надавати допомогу країнам у надзвичайних ситуаціях допомагають організації Карітасу, присутні у багатьох куточках світу. Україна є чудовим цього прикладом. «У нас там є два члени, з огляду на два обряди, і те, чого цим двом установам вдалося досягти в цій країні, є неймовірним. Я думаю, що можу сказати, і це справедливо, що вони та Червоний Хрест є найбільшою мережею в усій країні за розміром і за обсягом роботи, яку вони змогли виконати», – поділився Алістер Даттон, додаючи, що частиною цієї допомоги є молитва. За його словами, члени «Caritas Internationalis» у різних частинах світу підтримують Україну. Для людей, особливо з маленьких країн, це є можливістю зробити свій внесок допомоги.

Розширити обійми любові

Алістер Даттон, який обійматиме посаду Генерального секретаря «Caritas Internationalis» до 2027 року, розповів про чотирирічну стратегію, у якій виділено п’ять пріоритетів. Перший з них – тісні взаємини з Церквою, відтак спосіб реагування на надзвичайні ситуації, цілісний людський розвиток, робота у різних напрямках адвокації та розбудова потенціалу цієї благодійної організації. На його думку, заклики Папи Франциска надихають «Caritas Internationalis» і в багатьох моментах виражають його місію. Особливо це стосується слів Святішого Отця про те, щоб надати голос забутим людям та забутим конфліктам. І в цьому сенсі Карітас має перебувати радше на периферіях, ніж у центрі. «Ми повинні вийти назовні, ступати і шукати шляхи, на які нас веде Святий Дух, і дійсно прислухатися до голосу тих, хто на маргінесі, на периферії, хто страждає від несправедливості, тому що ми повинні слухати їх, щоб знати, як відповідати на їхні потреби. Ми не можемо перебувати в гарних офісах. Ми повинні бути “назовні”», – підсумував Генеральний секретар «Caritas Internationalis».

Алістер Даттон нагадав, що «Карітас» означає любов, і тому свою діяльність ця благодійна організація може здійснювати лише завдяки волонтерам з різних частин світу. «Тому ми просимо вас підтримати свій місцевий Карітас молитвою, волонтерством чи коштами. У який би ви спосіб не були залучені, допомагайте нам зі свого боку розширювати обійми любові», – закликав він на завершення.