Глава Халдейської Церкви про другу річницю вигнання християн з Долини Ніневії
  • Чтв, 04/08/2016 - 18:02

«Ми, християни, покликані ступати слідами нашого Господа Ісуса Христа, живучи як люди миру, любові та доброї волі щодо всього людства. Наші предки оросили цю благодатну землю своєю кров’ю, вони були мучениками та свідками нашої християнської віри. Вони сіяли монастирі разом із зернами пшениці, насаджували церкви разом з пальмовими деревами, як також школи, лікарні, тощо… І тому ми, їхні нащадки, повинні захистити те, що успадкували протягом тисячоріч, включаючи землю, історію, мову, цінності й духовність», – читаємо у посланні Глави Халдейської Католицької Церкви патріарха Луїса Рафаїла І Сако з нагоди другої річниці вигнання християн з Мосулу та Долини Ніневії на півночі Іраку внаслідок їх захоплення так званою Ісламською державою.

Вавилонський патріарх звернув увагу на те, що арабська літера «ن» (ноон), якою переслідувачі позначали в Мосулі домівки християн, означає «риба», а це, у свою чергу, пригадує нам про відзнаку, за допомогою якої християни розпізнавали одні одних в першому сторіччі під час переслідувань в Римській імперії. На його думку, повернення цього знаку через 2000 років «не є випадковістю, але знаком часу, який заслуговує на нашу увагу».

Глава Халдейської Церкви з болем констатує, що «тероризм ще не подоланий, а конфлікти не припинилися, порушення людських прав зростає на різних рівнях, а зусилля для національного примирення зупинилися», порожніми словами залишилися обіцянки «викорінювати корупцію» та боротися з «безробіттям, бідністю, неписьменністю та хворобами». «Але не зважаючи на це, іракці різного походження ще покладають надію на краще майбутнє», – додає ієрарх, стверджуючи, що перемога над Ісламською державою та звільнення Мосулу й Долини Ніневії є можливим, а тому пропонує кілька думок щодо подальшого майбутнього.

Насамперед, патріарх Рафаїл Луїз закликає іракців «діяти розсудливо» в цьому критичному періоді історії країни, «відкидаючи помсту». За його словами, слід «перебувати в єдності, щоб уникнути подальших знищень та кровопролиття». Далі він закликає вірних протистояти всім тим, хто «намагається зробити заручником нашу релігію та нашу батьківщину», називаючи себе їхнім охоронцем.

Ієрарх закликав політиків та релігійних провідників відмежуватися від тих, хто коїть злочини тероризму, а також вимагати від тих, хто «підтримує такі організації і забезпечує їх фінансуванням та зброєю» зупинитися, адже «терористом є не лише той, хто чинить цей злочин, але також той, хто проповідує, планує та фінансує цю деструктивну ідеологію».

«Щоб протистояти фанатичній ідеології, ми повинні замінити її альтернативою відкритого ума. Отож, для того, щоб згорнути та знищити цю небезпечну ідеологію, ми потребуємо будувати нову культуру з чітким баченням, яке ґрунтується на цінностях взаємоприйняття, пошани до гідності людської істоти, спільного прийняття тем миру, стабільності, справедливості та вірності», – читаємо у посланні, в якому стверджується, що перше, ніж відновлювати інфраструктуру країни, слід «оновити» людські цінності.

Глава Халдейської Церкви зазначає, що розділяє страти й стурбованість тих вірних, які з огляду на ситуацію в країні намагаються емігрувати, закликаючи їх не втрачати надію на те, що Бог, Який «допустивши те, що їхні доми спорожніли, поверне їх цілими й здоровими на їхні землі та покладе край їхнім нещастям».

«Як Церква, висловлюємо наш глибокий біль та співчуття жертвам усіх терактів та рішуче засуджуємо жахливі акти, внаслідок яких невинні люди були вбиті, поранені, пропали безвісті або змушені залишити свою землю», – пише Вавилонський патріарх, підсумовуючи: «Перед обличчям несправедливості нашою зброєю є молитва та єдність», в той час як хрест «заохочує всіх нас до дійсної віри, вираженням якої є молитва, любов, співчутливе служіння, терпеливість та заанґажування, яке спонукає зробити свій вклад у досягнення терпимості та миру».