Глава єпископату США: слід бути підготовленим перед тим, як приступати до св. Причастя
  • Птн, 15/10/2021 - 17:20

«Єпископи США можуть мати різні думки, але вони не розділені», - зазначив глава єпископату США після аудієнції в Папи Франциска. Делегація єпископів прибула до Ватикану з нагоди звичайного жовтневого візиту, що є підготовкою до листопадового засідання єпископату.

Архиєпископ Хосе Гомез наголосив, що синодальний шлях, ініційований Папою, є чудовою нагодою для Церкви досягнути до людей і допомогти їм зрозуміти, що усі ми є покликані бути активними членами Церкви. «Нам тут трохи простіше, бо в США кожна єпархія, регіон і парафія мають власну раду мирян. Синод дозволить нам додати цим радам більше динаміки», - зазначив він.

Статистика показує, що в США зменшується кількість вірних, присутніх на недільних Літургіях. На це має вплив пандемія, а також зменшення кількості мігрантів, котрі традиційно наповняли католицькі храми, а також те, що сім’ї мають все менше дітей. Свій вплив мають також трагедії абортів та сексуальних зловживань, що спричинили до того, що американська молодь не є зацікавлена Церквою. «Тому нам дуже потрібен Синод, щоб досягти до людей», - зазначив Архиєпископ Гомез.

Він наголосив, що у синодальності йдеться, перш за все, про краще розуміння християнського покликання до святості і почуття відповідальності за участь в житті Церкви. «Маю надію, що Синод навчить нас бути, як каже Папа, учнями-місіонерами», - сказав глава американського єпископату.

На його думку, синодальний шлях також ілюструє ситуацію американського єпископату, в якому єпископи мають різні думки, але триває діалог, немає поділів. «Кінцевою метою усіх нас є проповідувати Христа», - запевнив він.

В інтерв’ю для порталу «Crux» єрарх заторкнув також питання прийняття св. Причастя політиками, що підтримують аборти. Він зазначив, що необхідною є краща освіта вірних, оскільки, відповідно до статистики, аж 70% католиків в США не вірять в реальну присутність Христа в Євхаристії. «Це тривожні дані, і тому нова євангелізація стане центральною точкою нашої душпастирської програми на найближчі роки», - сказав він.

Фіналом цього процесу стане Євхаристійний Конгрес, запланований у США на 2024 рік. «В рамках приготування до цієї події ми потребуємо документу про Євхаристію, щоб створити доктринальну і душпастирську основу. Медія зосереджуються на політичному вимірі, однак для нас найважливішим є пасторальний і душпастирський вимір», - запевнив Архиєпископ Гомез.