Глава УГКЦ: “380 років молитви і очікування, і цей день настав – наша Церква повернулася до Києва”
  • Пон, 19/08/2013 - 12:49

380 років молитви і очікування, і цей день настав – Наша Церква повернулася до Києва. Про це заявив у вітальному слові Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав (Шевчук) під час Урочистої Академії з нагоди відзначення 1025-річчя Хрещення Руси-України і освячення Патріаршого Собору Воскресіння Христового у Києві.

“Коли вчора прочани прибували на прощу, хтось з них мені сказав: “Як довго ми чекали на цей день!” Я почав замислюватися. Справді, на цей день ми довго чекали. Останнім Катедральним собором нашої Церкви у Києві був Собор Святої Софії. І саме цього року, коли ми освячуємо Собор Воскресіння, минає кругла дата – 380 років з того дня, коли нас було вигнано з собору і ми втратили Катедральний храм у Києві. Це сталося 12 липня 1633 року на свято Петра і Павла. І сьогоднішня Урочиста академія буде ні чим іншим, як переказом історії повернення нашої Церкви до стольного града Києва”, - зазначив у вітальному слові Предстоятель УГКЦ.

Блаженніший Святослав (Шевчук) також відзначив важливість події освячення Собору, підкресливши, “що такими днями, як сьогодні, пишеться історія, і нашого народу, і нашої Церкви”.

“Хтось мені сказав, коли я йшов до цієї зали: “Ваше Блаженство, після сьогоднішнього пережитого освячення ми стали кращими людьми”. Думаю, що це один з найглибших досвідів, які ми спільно сьогодні пережили”, - підкреслив Глава УГКЦ.

Своє привітання з нагоди освячення Патріаршого Собору Воскресіння Христового надіслав Президент України Віктор Янукович. Вітальний лист зачитала радник Президента Ганна Герман.

Після цього на сцені палацу мистецтв “Україна” відбулася  містерія “Київська Церква: час – події – постаті” за участю Крилосного хору священиків Львівської архиєпархії УГКЦ, Ансамблю старовинної музики під керівництвом Костянтина Чечені, Ансамблю барокової музики “Хорея козацька”, Ансамблю української автентичної музики “Божичі”, муніципального хору “Київ”, Академічної чоловічої хорової капели імені Левка Ревуцького, сестер Тельнюк, Ніни Матвієнко, гуртів “Піккардійська терція” та “Скрябін”. Автори сценарію містерії - Сергій Проскурня і Тарас Бабенчук.

Департамент інформації УГКЦ