Глава УГКЦ: «Час Великого посту - це очікування радісної зустрічі із нашим люблячим, милосердним Господом, який нас спасає»
  • Пон, 11/03/2019 - 08:32

Вступаючи у Великий піст, умиймо своє обличчя – не перед людьми, а перед Богом – і переживімо особисту зустріч з Ним у цей великий час. Тоді побачимо, що вийдемо з цього періоду Великого посту, як колись Ізраїль із пустелі – повний духу сили, любові, свідомості, що з ним є його Господь як найбільший скарб.

Про це сказав Отець і Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав під час проповіді до вірних у Патріаршому соборі Воскресіння Христового в Сиропусну неділю, яку ще називають Неділею прощення.

Сьогоднішня неділя, сказав проповідник, є особливим моментом усього нашого духовного церковного року. Цією неділею ми розпочинаємо час Великого посту.

У сьогоднішньому Євангелії бачимо нашого Спасителя, який виголошує в пустинному місці свою нагірну проповідь. Запрошує нас вийти за Ним в оте пустинне місце, бо Він до нас хоче говорити. Прагне обновити свою любов щодо кожної своєї дитини – до мене і до вас. Він хоче наче заманити нас за собою і говорити нам до серця в цей час, у цю хвилину, зокрема в час Великого посту.

У сьогоднішньому Євангелії, за словами Предстоятеля, ми чуємо три дуже важливі речі, які Господь Бог нам хоче сказати, коли говорить до нашого серця. Насамперед Він нам сьогодні говорить про прощення. Друге – про радісне вмите обличчя. Третє – про скарб.

«Запрошуючи нас до того оновленого стосунку любові, Господь Бог передусім хоче дарувати своє прощення. Бо прощення є моментом оновлення і відродження. Бог є той, який перший до мене хоче говорити. Його слово є словом любові, звільнення від зла», – сказав духовний лідер українців.

Спаситель каже нам готуватися до зустрічі, до зустрічі з Ним з умитим обличчям у час Великого посту. «Тому період Великого посту має бути не часом фарисейського сумування, а часом очікування радісної зустрічі з нашим люблячим, милосердним Господом, який спасає. Господь каже нам сьогодні, що найбільшим скарбом нашого серця не є земні блага, навіть не рай. А сам Господь Бог, який є джерелом і того раю, і того всякого добра. Він єдиний гідним бути твоїм особистим скарбом, скарбом твого серця», – переконує Блаженніший Святослав.

«Великий піст – це час пустелі, – каже проповідник, – коли ми намагаємося відгородитися від гамору цього світу, з його гординею, з його клопотами. Великий піст є часом молитви, панування над власним тілом і його різними силами, імпульсами і потребами. Є часом милосердя щодо нашого ближнього, час добрих діл».

Ми часом думаємо, звертає нашу увагу Глава Церкви, що коли ми молимося, то ми є тими, які говорять до Бога. Але насправді ініціатором, джерелом справжньої молитви є не людина, а Господь, бо Він нам зворушує серце, Він нас кличе до себе. Каже нам: дай Мені місце у своєму особистому часі, говори зі Мною.

«Тому запрошую всіх вас, – закликав Блаженніший Святослав, – у період Великого посту знайти трошки більше часу для розмови з Богом. Він має так багато вам сказати. Він хоче обновити стосунок любові з вами. Запрошує вас простити ближнім, бо Він вам хоче простити під час цієї великої чотиридесятинці».

Час Великого посту є часом умертвлення тіла. «Але не задля того, щоб воювати між частинами своєї особи, а задля того, щоби підпорядкувати все те, ким ми є, тому, кого ми насправді хочемо любити своїми думками, бажаннями, вчинками і ділами», – вважає Предстоятель.

Час Великого посту – це час діл милосердя. «Це час, коли ми свідчимо, хто справді джерелом мого життя і достатку. Коли я даю милостиню ближньому, то показую, де, з ким є моє серце і хто є моїм справжнім скарбом. Простімо сьогодні одне одному, простімо тим, які проти нас чимось завинили, тому що Господь Бог нас хоче простити», – закликав Блаженніший Святослав усіх і кожного.