Глава УГКЦ до медичних капеланів: «Духовний супровід наших медиків – важливий елемент душпастирського служіння»
  • Втр, 12/05/2020 - 13:25

11 травня відбулося чергове засідання Комісії УГКЦ у справах душпастирства охорони здоров’я. У засіданні взяли участь голови єпархіальних комісій. На запрошення с. Севастіяни Карвацької учасником ZOOM-конференції став також Блаженніший Святослав, Глава УГКЦ.

Онлайн-зустріч працівників душпастирських структур охорони здоров’я розпочалася з молитви. Після цього с. Севастіяна Карвацька, голова Комісії УГКЦ у справах душпастирства охорони здоров’я, розповіла про те, як Комісія долучається до відповіді УГКЦ на виклик пандемії. Зокрема, розповіла про співпрацю із Львівською міською і обласною радами, лічницею Шептицького, COVчегом тощо.

Далі представники регіонів, голови кожної з єпархіальних комісій душпастирства охорони здоров’я, розповіли про діяльність, яка відбувається в єпархіях УГКЦ. Священники повідомили про різноманітність ситуації у лікарнях: якщо у Стрию на прохання хворих «уділяють Святі Тайни», то в Коломиї, Києві та інших регіонах, як самі стверджують, «капелани перейшли в онлайн», у «режим дистанційної праці». На зустрічі було також відзначено, що МОЗ особливо оцінює капеланів УГКЦ, адже завдяки Комісії УГКЦ душпастирства охорони здоров’я та Антикризовому центру УГКЦ вони приходять до лікарень уже підготовленими – із засобами індивідуального захисту.

Вислухавши слова учасників онлайн-зустрічі, до них звернувся Блаженніший Святослав. Глава УГКЦ запевнив медичних капеланів, що він робитиме все можливе, щоб їм послужити, а вони мають послужити всім, хто має в цьому потребу.

У своєму слові Предстоятель закликав священників не піддаватися страхові, а поширювати надію: «Не біймося! Не даймо страхові себе паралізувати! Будьмо носіями світла, надії, що разом ми можемо із цього вийти. Донесіть до наших медиків, що вони є в центрі нашої уваги, опіки. Будьте поруч із ними! А ми будемо намагатися доповнити все те, чого державна машина не може зробити в цих нових обставинах».

Блаженніший Святослав вважає, що ситуація, яку нині переживаємо, швидко не розв’яжеться, тому закликав набратися терпеливості та у взаємопідтримці, солідарності бути готовими до боротьби. «Хтось, можливо, плекає ілюзії, що 22 травня завершиться карантин і все повернеться до того стану, яким було колись. Неправда. Людство і Україна вже ніколи не будуть такими, як були до початку цієї пандемії. Тому ми мусимо шукати нових способів, як бути поруч з нашим народом, зокрема з тими, які хворіють, як бути поруч з нашими лікарями», – ствердив Предстоятель.

Глава Церкви, висловивши вдячність працівникам церковних структур душпастирства охорони здоров’я, закликав продовжити працювати. «До роботи!.. Бо карантин – це не канікули, вакації, це лише зміна форми роботи. Як ми казали, інтенсивність праці лише зросла в декілька разів… Тому нехай Господь буде благословенний, а ми будьмо свідками Його любові до кожного із нас!» – завершив своє звернення Блаженніший Святослав.

На завершення зустрічі с. Севастіяна від імені усіх капеланів подякувала Главі УГКЦ за слова підтримки.