Глава УГКЦ до молоді: «Ніхто і ніщо не може змусити вас чинити супроти вашої християнської совісті»
  • Нед, 05/04/2015 - 02:12

Якщо ми всі як Божий народ поводитимемося відповідно до умов, засад Нового Заповіту, ми будемо непереможні. Бо немає такого створіння, яке б перемогло свого Творця. Немає людини, яка б перемогла Бога. А якщо Бог є з нами, то хто проти нас?! Про це говорив сьогодні, у Лазареву суботу, Отець і Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав на зустрічі з молоддю в Патріаршому соборі Воскресіння Христового.

На зустрічі була присутня молодь з різних осередків молодіжних спільнот: Чернігівщини, Київщини, Вінниччини, Тернопільщини.

Говорячи про наше сьогодення Предстоятель розповів, що вчора мав цікаву розмову з Блаженнішим Любомиром (Гузаром), і він так упевнено сказав: «Ніхто не має розв’язки тої ситуації на Сході України, крім одного Бога. Усе є в Божих руках». «Тоді ми знаємо, – зазначив Глава Церкви, – що ця справа є в добрих руках. Лише тоді, коли ми відчуваємо себе в особливих стосунках з нашим Богом, ми сьогодні маємо надію, силу, маємо непросто шанс, а реальну можливість пройти нашою хресною дорогою до переможного кінця», – запевнив Блаженніший Святослав.

«Ми певні, – продовжив він, – що Господь своє сповнить. Але ми мусимо своє зробити… У такому непростому часі ми мусимо так жити, так служити як Божі діти і Божий народ».

Предстоятель УГКЦ розповів молодим людям, що ми переживаємо рік присвячений Митрополиту Андрею Шептицькому. «Коли читаємо його послання до людей, – розповів Блаженніший Святослав, – зокрема в контексті Першої світової війни, Другої світової війни, складається таке відчуття, що він пише про нас з вами. Митрополит Андрей говорить, що коли починаються нові обставини, обставини війни, з людьми щось діється. Усі починають бути нервові, агресивні один до одного, починається війна всіх проти всіх. Він пише: Добре слово, приятельські стосунки стають таким рідкісним товаром, що в часи економічної скрути це товар стає ще рідкіснішим за масло і сало. Тож ми з вами у час випробувань маємо пережити його як Божі діти».

«Як жити далі?» – риторично запитує Глава Церкви. «Митрополит Андрей знову каже: Щоби не сталося, які б обставини на вас не очікували завтра, післязавтра, ніколи не чиніть супроти вашого християнського сумління. Жодні обставини, жодні бойові дії не касують Божих заповідей. Навпаки – серед моря хаосу, втрати орієнтирів, непевності, Божі заповіді, Його закон мають бути нашим внутрішнім компасом. Ніхто немає права змусити вас чинити супроти Божого закону, проти вашої християнської совісті», – переконаний Блаженніший Святослав.

Глава Церкви звернув увагу молоді на цікавий образ у книзі Одкровення – держатися слова. «Держатися слова – як на мене, це є те, що ми маємо робити зі свого боку. Держатися слова. Тобто в жодному випадку не відступити, не втратити того, що ми отримали в часі хрещення – не перестати бути християнами. Держатися з усієї сили того, що ми отримали в святих Таїнствах Хрещення, Миропомазання і Євхаристії», – вважає Блаженніший Святослав.