Глава УГКЦ: Дух Святий є дуже близько до кожної віруючої людини
  • Пон, 24/06/2013 - 19:11

На цьому наголосив Блаженніший Святослав під час Божественної Літургії з нагоди 20-ліття Самбірсько-Дрогобицької єпархії та 1025-ліття Хрещення Руси-України, яка відбулась 24 червня, у День Святого Духа, в м. Дрогобичі на подвір'ї катедрального храму Пресвятої Трійці . Блаженнішому Святославу під час Божественної Літургії співслужив владика Ярослав (Приріз) - єпископ Самбірсько-Дрогобицький, високопреосвященний Томас Едвард Ґалліксон - Апостольський нунцій, владика Ігор (Возьняк) - митрополит Львівський, владика Володимир (Війтшин) - митрополит Івано-Франківський, владика Василій (Семенюк) - митрополит Тернопільсько-Зборівський, владика Богдан (Дзюрах) - секретар Синоду єпископів УГКЦ, владика Йосиф (Мілян) - єпископ-помічник Київської архиєпархії, владика Тарас (Сеньків) - апостольський адміністратор Стрийської єпархії, владика Михаїл (Колтун) - єпископ Сокальсько-Жовківській, владика Дмитро (Григорак) - єпископ Бучацький, владика Йосафат (Говера) - екзарх Луцький, а також владика Леон (Малий) - єпископ-помічник Львівський РКЦ. Участь в урочистому богослужінні взяли понад 200 священнослужителів, представники монашества, вірні з усіх терен єпархії та представники державної влади.

Блаженніший Святослав у супроводі єпископів та священиків увійшов процесійно на подвір'я Свято-Троїцького собору, де згодом розпочалась Свята Літургія. Главу УГКЦ привітали наймолодші парафіяни Катедрального собору. Слова привітання англійською мовою пролунали з уст молоді на адресу Апостольського нунція - високопреосвященнного Томаса.

Відтак Блаженнішого Святослава та владик привітав о. Тарас Гарасимчук (парох катедрального храму). Священик наголосив, що присутність Предстоятеля УГКЦ та великого числа єпископів у цей День Святого Духа є по-особливому важливою. Адже єпископи - це помазанники Святого Духа, які є спадкоємцями святих апостолів.

Під час проповіді Блаженніший Святослав пригадав вірним, що учора Христова Церква святкувала свято П'ятидесятниці - подію, якою "Отець від віків через Сина Духом Святим живить Свою Церкву". За словами Глави УГКЦ, на другий день зелених свят очі Церкви звернені на основну Особу вчорашньої події - Духа Святого - Третю Особу Пресвятої Трійці.

"Він промовляв через пророків, Він ніколи не говорив Сам про Себе. Він об'явив нам Отця як вічнотекуче джерело, Він об'являє нам Сина Божого, і в цьому Духові людина визнає Христа Господом", - пригадав вірним спасительні дії Святого Духа в історії спасінні людства. Хоча присутність Духа Святого у світі є таїнственною, її явно являє Господь через Христову Церкву. "Духом Святим єпископи навчають Церкви і посвячують Божий люд. Духом Святим священики звершують святі таїнства", - додав Глава УГКЦ.

Блаженніший Святослав розповів, що був присутнім на проголошенні Самбірсько-Дрогобицької єпархії 20 років тому. Тоді майбутній Патріарх співав у семінарійному хорі Львівської духовної семінарії, яка супроводжувала богослужіння. Як зазначив Глава УГКЦ, під час тих подій було зачитано грамоту Синоду єпископів УГКЦ, яка починалась наступними словами: "Сподобалося Духу Святому і нам установити на цих землях нову єпархію". Ці слова яскраво засвідчують, що справа розбудови Церкви, а зокрема заснування Самбірсько-Дрогобицької єпархії, яка святкує цього року 20-літній ювілей, є справою Духа Святого.

Наприкінці свого слова Блаженніший Святослав згадав про першого єпископа єпархії - владику Юліана (Вороновського), - який був "посудиною", сповненою Духа Святого. Глава УГКЦ привітав теперішнього єпископа Самбірсько-Дрогобицького - владику Ярослава (Приріза) - з 50-літнім ювілеєм життя та 25-літтям священичого служіння. Глава УГКЦ побажав єпископу-ювіляру щедрих дарувань Духа Святого, які б допомагали йому у відповідальному єпископському служінні.

Після завершення Літургії владика Богдан (Дзюрах), секретар Синоду УГКЦ, провів чин віднови хресних обітів, який спільно помолились усі присутні на богослужінні.

Відтак з подячним словом до присутніх звернувся владика Ярослав (Приріз): "Хочу висловити слова вдячності Господу, який впродовж багатьох років являв на цих землях величні Свої діла". Архиєрей з вдячністю згадав Главу і отців Синоду УГКЦ, які 20 років тому прийняли рішення створити Самбірсько-Дрогобицьку єпархію. "Ми благодаримо Господа за дар життя владики Юліана (Вороновського), за його молитву та архипастирське служіння", - такими словами згадав владика Ярослав свого попередника на єпископському престолі, який відійшов у вічність 28 лютого цього року. Владика подякував Главі УГКЦ за молитовну присутність на ювілейних святкуваннях з нагоди 20-ліття Самбірсько-Дрогобицької єпархії та 1025-ліття Хрещення Руси-України, а також єпископам, священикам та вірним єпархії, гостям та представникам влади.

Нагадаємо, що Самбірсько-Дрогобицька єпархія УГКЦ була заснована грамотою Блаженнішого Мирослава Івана Любачівського, Глави УГКЦ, від 12 липня 1993 року за рішенням Синоду Єпископів УГКЦ від 16-31 травня 1992 року. Історично єпархія відновилася із древньої Самбірської єпархії, літописні згадки про яку датуються ХІІІ ст. Із ХV ст. вона називалася «Перемишльсько-Самбірська», а в ХVІІ ст. назва єпархії була «Перемишльсько-Самбірсько-Сяноцька».

Першим єпископом єпархії став владика Юліан (Вороновський), інтронізація якого відбулася в катедральному соборі Пресвятої Трійці м. Дрогобича 17 квітня 1994 року. У 2006 році єпископом-помічником єпархії призначено владику Ярослава (Приріза), якого 24 грудня 2011 року Блаженніший Святослав, Глава УГКЦ, увів на престол Самбірсько-Дрогобицької єпархії.

Нині в єпархії діє духовна семінарія, в якій виховуються майбутні священнослужителі. Щороку заклад закінчує 10-12 осіб, котрі згодом душпастирюють не лише на території Самбірсько-Дрогобицької єпархії, а й поза її межами.

У Катехитичному інституті вірні навчаються катехитичного та дяківського служіння, а також вміння іконопису. Соціальним служінням займаються священики та працівники єпархіального «Карітасу». При благодійній організації надається духовна та психологічна підтримка дітям-інвалідам, родинам мігрантів, літнім людям. Під патронатом «Карітасу» працює реабілітаційний центр «Назарет» для осіб з алкогольною та наркотичною залежностями, а також спільнота «Наша хата», де мешкають безхатченки.

о. Олег Чупа,
Прес-секретар Самбірсько-Дрогобицької єпархії

АУДІОЗАПИС - Проповідь Блаженнішого Святослава під час Літургії

Автор запису "Радіо воскресіння"