Глава УГКЦ: Голос Божий через слово Тараса відкриває сьогодні нам значення того, що Бог є з нами
  • Нед, 09/03/2014 - 14:41

Щоб зрозуміти зміст того, що ми переживаємо сьогодні з таким страхом і трепетом, потрібно в одній руці тримати Священне Писання, а в другій – Кобзар нашого Тараса.

Про це сказав сьогодні, у Неділю Православ’я, Отець і Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав (Шевчук) під час Архиєрейської Літургії в Соборі Воскресіння Христового.

Предстоятель УГКЦ пояснив, що в Неділю Православ’я ми особливо відчуваємо повноту апостольської віри Христової Церкви, істинність цієї віри. «Змістом цієї неділі є те, що сьогодні ми з вами повинні пережити подібну зустріч, яку колись пережив Мойсей і Натанаїл. Бо «православ’я» означає «повнота передання» – повнота передання можливості зустрічі з Божественною особою Воплоченого Сина Божого. Можливість нам сьогодні пізнати зміст свого власного життя і покликання. Зміст того власного історичного буття і моменту, який переживає сьогодні наш народ, а відтак розуміння нашої з вами місії у тому житті як християн. Бо відкриті небеса – це означає можливість живого спілкування з Богом. Можливість побачити і почути Його», – пояснив він.

У цей самий день ми також святкуємо 200-літній ювілей великого пророка українського народу Тараса Григоровича Шевченка. Хто такий пророк? «Пророк – людський голос Божого слова. Це є посланець Божий, якого Господь обирає поміж своїх людей, щоб донести до них, до їхнього розуму Його Божественне слово», – відзначив проповідник.

Глава Церкви звертає нашу увагу  на те, яким «дивним для нас сьогодні є голос нашого Тараса». «Для нас, котрі роздумують над долею свого народу, той голос покликає нас сьогодні вийти з дому неволі й відкриває нам двері, свободи і щастя на своїй рідній землі. Щоб зрозуміти зміст того, що ми переживаємо сьогодні з таким страхом і трепетом, потрібно в одній руці тримати Священне Писання, а в другій – Кобзар нашого Тараса. І тоді наше серце оживе, а вухо відкриється», – переконує Архиєрей.

Він просить відзначити, як «читаючи Божественне Слово і слухаючи нашого пророка якось по-іншому відчуваєш ті слова, подорожуючи по Святих київських горах, по місцях скроплених кров’ю Небесної сотні: Скинь взуття з ніг твоїх, бо місце, на якому ти стоїш, святе. Як по-іншому ми починаємо розуміти й бачити, що ці палаючі вогні Майдану, були неопалимою купиною, з якої до нас промовляв Бог, кажучи: Я є Бог батьків ваших – князя Володимира, Ярослава Мудрого. Бог, який є з вами, бо голос плачу мого народу дійшов до моїх вух. І ось я визволяю вас».

«Дивіться, як цікаво – голос Божий через слово Тараса відкриває сьогодні нам значення того, що Бог є з нами. Що ми є ті люди, яких він визволяє. Ті люди, які покликані сповнитися Його животворним словом, яким небеса утвердилися»,  закликає звернути увагу Блаженніший Святослав.

Проповідник попросив усіх нас молитися за нашу Святу землю, яка дала нашому народу і цілому світові такого великого пророка.

«Молімося за нашу кращу долю, за єдність і соборність Української землі, святої землі, святість якої так відчувається, особливо в Києві. Молімося за неподільність нашої землі. За те, щоб Господь Бог оберігав усіх нас від лиха війни і нового кровопролиття. А наш Тарас нехай будить наші серця і наше сумління словом вічного Воплоченого люблячого Бога батьків наших», – попросив Глава Предстоятель.

У кінці Богослужіння Архиєрей подякував усім, хто молився разом з ним за наш народ, за нашу державу, за нашу Україну. І пригадав, що наша Церква по Україні та в усьому світі продовжує молитву і піст за Україну. Щовечора о 21.00 усі ми повинні стояти перед Божим обличчям і молитися за нашу землю. Київська архиєпархія має строгий піст щопонеділка. Також Синод наших єпископів на кожен день тижня у цей піст визначив окреме намірення. У понеділок молимося за Верховну Раду і вибори нового Президента, у вівторок – наш новий уряд, у середу – за українську армію, якому сьогодні є так нелегко, у четвер – за правоохоронні органи, у п’ятницю – за всіх поранених на Майдані, у суботу – за тих, хто загинув, за Небесну сотню і всіх усопших. Кожної неділі, як і сьогодні, молимося за єдність і неподільність української землі, Української держави.

“Дуже прошу вас не припиняти молитви, бо перед нами ще довгий шлях, коли ми скажемо, що український народ переміг на своїй землі”, – попросив Глава Церкви.

Департамент інформації УГКЦ