Глава УГКЦ: Хочемо справедливого миру, де б не було країн, які панують і гноблять
  • Срд, 07/01/2015 - 19:09

У святі Різдва Христового цього року молитва про мир, мабуть, є найосновнішим проханням, яке ми, українці, скеровуємо до новонародженого Спасителя. Ми шукаємо цього миру. Але миру справедливого. Миру, який би поважав гідність кожної людини. Де б не було людей першого чи другого сорту, де б не було країн, які панують і гноблять, де б не було людей, які терплять від агресії сусідньої держави.

Про це сказав сьогодні, у день Різдва Христового Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав під час Архиєрейської Літургії в Патріаршому соборі Воскресіння Христового, що в Києві.

«І ось сьогодні, – наголосив проповідник, – ангел звіщає нам, що цей мир приходить. Більше того, цей мир народився. Цим миром є новонароджений Христос Господь! Бо як буде мир – буде життя, буде майбутнє. Бо як буде мир – буде все решта, сказав мені один маленький хлопчик».

Блаженніший Святослав пригадав слова апостола Павла, який казав, що Христос є наш мир. Христос приходить, щоб сповістити нам мир, далеким і близьким. «Але ми сьогодні мусимо наслідувати цих мудреців. Мусимо прийти до Князя миру і сповнитися тим даром Божого миру, який він сьогодні в своєму народженні нам приносить. Тому що мир – це, найперше є Божий дар. Мир – це не є лише перемир’я чи лише тимчасове стримання агресії. Сьогодні Священне Писання навчає нас, що, найперше, мир – це повнота життя і примирення людини з Богом. Якщо людина є в миру з Богом, лише тоді людина здатна жити в мирі і з ближніми», – наголосив Глава Церкви. Тому сьогодні, каже він, коли ми молимося за мир, будьмо його носіями. «Прийдімо, – просить Блаженніший, – до цієї стаєнки, припадімо до новонародженого Спасителя. Примирімся з Ним, примирімся з Богом, а відтак будьмо будівничими того миру, який сьогодні сходить на нас з небес».

Архиєрей відзначив, що сьогодні день, коли «ангели і люди єднаються в торжественних піснеспівах вітаючи між нами новонародженого Спасителя».

«Христос народився! – співають небеса. Христос народився! – обновляється земля. Сьогодні відчуваємо, що небеса відкриваються. Божественна радість, світло і мир сходить з небес. Народження Ісуса в надзвичайно убогій стаєнці між тваринами, тому що не було місця між людьми. Спаситель народився у сім’ї біженців і емігрантів, для яких не знайшлося місця між людьми у їхньому домі. Спаситель світу приходить, щоб розділити з людиною її радості й болі. У сьогоднішньому святі ми відчуваємо, як близько для нас є наш Спаситель, як близько до нас є наше з вами спасіння», – сказав проповідник до вірних.

Глава Церкви зазначив, що ми з благовістям миру, з благовістям Різдвяної радості хочемо завітати до кожної нашої родини, яка чекає на мир і на спасіння в Христі Ісусі. Ми сьогодні молитвами линемо до тих, хто, можливо, чує себе самотнім, далеко від дому. Сьогодні молимося особливо за тих, хто захищає мир – за наших воїнів, які святкують Різдво в холодних окопах і бліндажах на лінії фронту. Молимося і благовістуємо Христовий мир тим, хто є далеко від рідного дому і не відчуває родинного тепла, що є природнім контекстом святкування Різдва Христового. Йдемо з Різдвяною колядою до тих, хто сумує через втрату рідних та близьких протягом цього року. До потребуючих, до тих, хто страждає від холоду й голоду.

«Нехай новонароджений Спаситель миром благословить нашу землю, наш народ. Зі святом народження Різдва Христового! Зі святом народження Князя миру, благовісника вселенського єднання!» – побажав Блаженніший Святослав.

Співслужили Верховному Архиєпископу владика Богдан (Дзюрах) та владика Йосиф (Мілян).

Відзначимо також, що помолитися на Літургію прийшов Надзвичайний і повноважний Посол Японії в Україні Сумі Шігекі з дружиною.