Глава УГКЦ: «Кирило і Методій ще 1150 років тому розуміли важливість слов'янського християнства»
  • Втр, 22/10/2013 - 14:54

«Перед єпископами Східних Католицьких Церков Європи постає велике й непросте завдання – нова євангелізація старої християнської Європи, яка сьогодні забуває своє коріння». Про це заявив Отець і Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав (Шевчук) під час зустрічі греко-католицьких єпископів Європи в Кошиці (Словаччина) на відзначенні 1150-річчя місії святих Кирила і Методія.

Предстоятель Церкви розповів, що єпископи, зокрема, говорили про те, що коли «розділити суспільство і християнську віру, тоді те суспільство починає завмирати й будує так звану псевдокультуру смерті».

«Людина, яка від’єднує себе від Бога, починає занепадати, хворіти, страждати й вмирати. Щоб показати нове майбутнє для Європи, зокрема Європи об’єднаної, аби вона не вмерла, не будувала культуру смерті, греко-католицькі єпископи Європи, відповідно до своєї традиції, до традиції своїх Церков, проголошують Євангеліє життя. Бо християнська віра – це мистецтво жити, жити в повноті, а повнота життя знаходиться тільки в Ісусі Христі», – наголосив Глава УГКЦ.

Крім того, Блаженніший Святослав нагадує, що цього року минає 1150 років із дня приходу святих Кирила і Методія, учителів слов’янських, на землі великої Моравії. «Їхня місія має дуже важливу ідею і велике значення для сучасної України, зокрема для Київської Церкви. Адже ці славні учителі слов’ян зрозуміли, що поруч зі старими християнськими центрами – Римом і Константинополем – починає виникати важливий новий фактор християнського життя, яким є слов’янський світ. Відтак вершиною, новим центром того слов’янського світу стало київське християнство», – вів далі Предстоятель Церкви .

«Отож сьогодні ми, спадкоємці Київської Церкви, повинні відкрити для себе цю складову Кирила і Методія в нашій християнській ідентичності», – підсумував Блаженніший Святослав.

Нагадаємо, цього року зустріч греко-католицьких єпископів Європи проходила у місті Кошиці (Словаччина). Основною темою конференцій, дискусій є завдання, яке сьогодні християни мають у Європі, зокрема єпископи у Східній Європі, – проповідувати Слово Боже в сучасній культурі.

Департамент інформації УГКЦ