Глава УГКЦ: Ми сьогодні є як Церква, як народ, як держава саме тому, що 50 років тому для нас жив, терпів, вмирав і воскресав Патріарх Йосип Сліпий
  • Срд, 13/02/2019 - 11:43

У Києві за участю Отця і Глави Української Греко-Католицької Церкви Блаженнішого Святослава презентували документальну стрічку про ісповідника віри Патріарха Йосипа Сліпого під назвою «Блаженніший».

«Блаженніший» – це продовження першого фільму «Справа «Рифи», який вийшов у 2017 році до 125-ліття з дня народження Йосипа Сліпого. Перший фільм охоплює період з 1939 по 1963 роки та розкриває невідомі широкому загалу обставини арешту, ув’язнення та звільнення Йосифа Сліпого.

Працюючи над фільмами творці стрічки побували у дев’ятьох країнах світу. Зокрема в Аргентині, США, Канаді, європейських країнах.

Над стрічкою «Блаженніший» робота тривала понад два роки. За словами режисера фільму Олени Мошинської, знімальна група працювала над темою життя і служіння Патріарха Йосипа понад чотири роки.

Стрічка побудована повністю на інтерв’ю людей, які особисто знали Патріарха Йосипа.

Другий фільм розповідає про життя Патріарха після заслання в Римі від 1963 року і до кінця його життя.

На презентацію також завітали перша леді України пані Марина Порошенко, третій президент України Віктор Ющенко з дружиною Катериною, міністр культури Євген Нищук, письменниця Оксана Забужко, релігієзнавець Ігор Козловський та багато інших громадських, культурних та політичних діячів.

«Дуже часто Українська Греко-Католицька Церква не вміє, – сказав Глава УГКЦ після перегляду стрічки, – соромиться про себе з усією силою і громоголосністю Патріарха Йосипа промовляти. А він і сьогодні є нашим голосом. Чуємо, як той голос правди, голос свідка Христа, в’язня Христа ради продирається. Продирається скрізь сучасні залізні завіси, сучасні церковні поділи, навіть сучасні дипломатичні доцільності, аби говорити правду, піднімати голос перед могутніми світу цього на захист свого вкотре спливаючого кров’ю народу».

Предстоятель висловив слова вдячності, що сьогодні за допомогою кіномистецтва ми можемо почути Патріарха Йосипа, пережити, а відтак разом з ним вийти з кінозалу.

«Ми виходимо з великою надією. Патріарх говорив: «Лихо довго тривати не може». Кожній історичній хвилі досить свого лиха. Нашому народові, нашій Церкві, нашій державі, зокрема у 2019 році, є досить свого лиха», – відзначив Глава Церкви.

Ми часто можемо попадати в розпуку, сказав Блаженніший Святослав, нам опускаються руки, але громоголосий голос Патріарха Йосипа каже нам: ваше лихо довго тривати не може. І саме з тої духовної сили до нас сьогодні промовляє глас нашого Патріарха – етнарха, який веде нас своїм голосом уперед.

Цього року УГКЦ буде урочисто святкувати 50 років освячення Собору Святої Софії у Римі. «Ми почули фразу Патріарха Йосипа, – відзначив Предстоятель, – якщо ви сьогодні думаєте про завтрашній день, ви вже спізнилися, треба думати про 50 років наперед. І це сповняється. Ми сьогодні з вами є як Церква, як народ, як держава саме тому, що 50 років тому для нас думав, для нас жив, для нас терпів, вмирав і воскресав наш Патріарх Йосип».

Глава УГКЦ висловив слова вдячності всім тим, «хто дав нам можливість пережити цей голос, це світло надії і вчитися вже сьогодні думати про Україну, український народ, українську Церкву 50 років наперед». «Церкву, яка є патріаршою і буде патріаршою, яка завжди була і буде промотором єдності і Церкви і народу. Церкви-мучениці, якій є що громоголосим голосом сказати urbi et orbi – місту, Україні і світу», – додав духовний лідер українців.

Глава Церкви також подякував також усім, хто працював над фільмом.