Глава УГКЦ: Ми сьогодні всі вміємо і читати, і писати, але набагато поширенішою є релігійна безграмотність
  • Нед, 15/09/2013 - 19:29

«Ми сьогодні всі вміємо і читати, і писати, але набагато поширенішою є релігійна безграмотність. Ігнорування основних, засадничих правд віри. Я вас прошу всіх: допоможіть Церкві ширити світло Христової віри».

Про це Глава і Отець Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав сказав у Польщі під час зустрічі з представниками парафій, катехитами, вчителями української мови та представниками  українських організацій у Першому загальноосвітньому ліцеї  ім.Тараса Шевченка у Білому Борі (Польща). Зустріч відбулася у рамках пастирського візиту Глави УГКЦ до Вроцлавсько-Гданської єпархії з нагоди єпархіальних святкувань 1025-річчя Хрещення Русі-України та 55-річчя білобірських паломництв.

Блаженніший Святослав розповів, що по дорозі до Польщі йому потрапив до рук лист Митрополита Андрея (Шептицького),  який той написав до буковинців після своїх перших відвідин, ще як Станіславівський єпископ.  «Мені так хотілося би постукати до дверей кожної вашої хати. Мені так би хотілося завітати до кожної вашої родини. Але мені то є неможливо. Але як важливо є сьогодні, щоби ми не просто відвідували одне одного, а щоб ми навчали правд віри», - пригадав слова Митрополита Андрея Блаженніший Святослав.

«Їдучи до вас, я той лист особливо пережив, - розповів Глава Церкви. -  Думаю, я також не зможу постукати до кожної хати, до кожної родини у Вроцлавсько-Гданській єпархії, бо то є неможливо. Але я зустрінуся з катехитами, які не просто вміють читати і писати. А вони є моїми помічниками у навчанні віри всіх тих, хто є поруч них. І тому так як тоді Митрополит Андрей просив усіх буковинців, які вміють читати і писати, помогти йому поширювати світло віри серед українського народу, так само я хочу попросити усіх вас, тут присутніх, - священиків, сестер, катехитів, вчителів української мови, пана директора цієї школи: допоможіть сьогодні Церкві навчати віри», - закликав Блаженніший Святослав.

Окремо Глава Церкви звернувся до молоді, пригадавши слова святого Климентія Олександрійського, що людина часом у своєму житті багато різного пізнає, але найважливіше, що вона повинна пізнати - це Бога. «Я дуже прошу: навчіться основних правд віри. Навчання віри є одним із способів, як можна навчити молоді покоління жити вповні. А можливо, навіть вижити в тих нових часах, у новій глобалізованій культурі, яка формується», - наголосив Предстоятель УГКЦ.

Як зазначив Першоієрарх Церкви, однією з найбільших потреб Церкви сьогодні є справа нової євангелізації:  «Нова євангелізація є не що інше, як завжди актуальне завдання - навчати підставових, засадничих правд віри.  І це завдання римські архиєреї нам кожного разу пригадують у Році віри», - наголосив Глава УГКЦ.

Зі слів Блаженнішого Святослава,  у листі до буковинців Митрополит Андрей так само згадує, що ми часто відчуваємо, що ми є віруючі люди, але ця віра нами переживається лише як побожне почуття. А цього трохи замало: «Не потрібно християнську віру переживати лише на рівні якихось своїх афективних  переживань. Віра потребує навчання. І тому ми завжди знаємо про Христа як про Учителя. Особливо у нашій Церкві ми завжди бачимо на іконостасі Ісуса Христа з відкритою книгою Євангелія і з рукою, яка благословляє», - сказав Глава УГКЦ у Польщі під час зустрічі з представниками парафій, катехитами, вчителями української мови та представниками  українських громадських організацій у Першому загальноосвітньому ліцеї  ім. Тараса Шевченка у Білому Борі.  

Департамент інформації УГКЦ