Глава УГКЦ на Успення Богородиці: «Християнський досвід буття України сьогодні нам каже: "Герої не вмирають!"»
  • Суб, 31/08/2019 - 14:01

Якщо зі смертю героїв України закінчується все, то чи та смерть має сенс? Але наш християнський досвід буття України сьогодні нам каже: «Герої не вмирають!». Чому? Бо є якийсь вічний задум Божий, який сповняється у їхній жертві. Про це сказав Отець і Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав у проповіді до вірних під час щорічної прощі до Унівської Святоуспенської Лаври у свято Успення Пресвятої Богородиці.

«Не вмирає та людина, яка живе духовним життям і жертвує своє життя заради іншого», – додав проповідник.

Предстоятель, пояснюючи символізм сьогоднішнього свята, відзначив, що Богородиця показує нам, шо ми сотворені не для смерті, а для життя, для життя в Бозі. І можливо, те покликання до вічного життя разом із Богом, із нашим Творцем, надає сенсу всьому нашому земному життю.

«Сьогодні свято Успіння нам показує, що земний шлях кожної людини має сенс лише тоді, коли людина упродовж життя на землі зближається до Бога», – сказав він.

За його словами, цією урочистою прощею ми хочемо подякувати Господу Богові за століття життя спільноти монахів студійського уставу тут, в Уневі. «Як в успенні Богородиці, так і тут, у Лаврі, в монашій спільноті, ми бачимо, що слова про Божий задум про людину здійснюються і сьогодні», – зазначив Глава Церкви.

 

Бо чим є монаша спільнота? «Це – спільнота, де люди справді мають можливість разом із Богородицею переходити від життя до життя. Це – спільнота людей, які вмерли для цього світу, заснули лише винятково в земному його вимірі, а на взірець Пречистої Діви Марії щодня возносяться до життя зі святими в небі. Тому, коли людина зустрічає справжнього монаха, вона має можливість у житті зустріти людину, яка живе у воскресінні», – наголосив проповідник.

Сьогодні, просить Предстоятель, спитаймо себе, що таке духовне життя? Чи можливе справжнє життя людини без життя духовного? І ми сьогодні в історії студійського монашества в події Успіння Богородиці одержуємо відповідь: людина – це не тільки фізична, а й духовна істота.

«Жити духовним життям означає на взірець Богородиці прийняти в себе силу і діяння Святого Духа. Жити духовним життям означає втілити силу Божого слова у своєму особистому житті», – вважає Блаженніший Святослав. І додав: «Найбільшим лихом людства сучасного часу є те, що новітні атеїстичні ідеології крадуть у людини надію на вічне життя.

Як багато сьогодні молодих людей запитує: а для чого я живу, який сенс мого життя? Якщо зі смертю все закінчується і я зникну, то для чого тоді терпіти, страждати? Для чого боротися за правду?».

«Ми з вами, – переконує Глава Церкви, – можемо збагнути сенс свого життя, коли його віддаємо. Віддаємо Богові та ближньому».

Глава УГКЦ попросив спільно подякувати Господу Богові за особу великого унівського ігумена блаженного священномученика Климентія Шептицького. Цього року ми також згадуємо 150-ту річницю його народження. «Своїм подвигом ігумен унівський подібно до Богородиці перейшов від життя до життя», – сказав Предстоятель і попросив у Господа, аби кожен із нас в особистому житті сповнив Божий задум про себе.

«Питайте сьогодні в Бога, у Богородиці: Боже, що ти задумав про мене? Якщо ви зможете відкрити Божу таємницю про особисте життя, а ще більше, якщо його зреалізуєте, то будете щасливі й відчуєте, що те життя зі смертю не закінчиться. Нехай Господь допоможе також відкрити українському народу місію, яку має наш християнський народ у сучасному світі», – побажав Глава Церкви.