Глава УГКЦ на вечорі української пісні в Казахстані: «Українець нового часу – це той, хто зберігає свою пам'ять»
  • Пон, 16/12/2019 - 11:47

Дуже дякую тим батькам, які говорять до своїх дітей українською мовою, навіть тут, у Казахстані. Бо таким чином ви робите все, щоб українська для них була материнською, щоб вони цією мовою говорили найсакральніші слова любові до вас – тата і мами, до Бога, до свого ближнього.

Про це сказав Отець і Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав на вечорі української пісні в Казахстані, куди він прибув з душпастирським візитом. Вечір проходив під гаслом «Українська пісня знає нас».

У своєму слові на вечорі Предстоятель найперше передав «теплий привіт з України від ваших батьків, братів, сестер, рідних, близьких, від тої української землі, яка сьогодні стікає кров'ю, але на цілий світ говорить про українську культуру, українську ідею, українську мрію». Люди відповіли оплесками.

Блаженніший Святослав наголосив, що вірні УГКЦ у Казахстані не покинуті і не забуті. «Світове українство вважає вас своєю невід'ємною частиною. Але особливо, як Отець і Глава Української Греко-Католицької Церкви, відчуваю своїм обов'язком збирати воєдино всю нашу родину в усьому світі. У цей вечір я хочу сказати і нагадати вам, що ваша мати-Церква про вас дбає, вас любить, за вас молиться, хоче, аби ви відчували там, де ви є, що ваші душпастирі ідуть за вами, – запевнив архиєрей і додав: – Тому подія, яку ми переживаємо, не що інше, як знак любові Господа Бога і вашої Церкви до кожного з вас».

Глава Церкви подякував усім тим, хто на цій казахській землі зберіг українську культуру, українську мову і пам'ять українського народу. Він розповів, що нещодавно його запросили до кола експертів, які опрацьовують гуманітарну політику для нового президента України пана Зеленського. «Ці експерти поцікавилися в мене, ким буде українець третього тисячоліття. Це питання дуже складне. Вважаю, що українець нового часу – це той, що пам'ятає, той, що зберігає свою пам'ять», – сказав Предстоятель.

Блаженніший Святослав подякував усім тим, які тут танцюють, співають, грають, бо, справді, все багатство, яке має наш народ, тут не забули і не загубили. «Дякую вам, що в цей вечір за допомогою наших добродіїв, організаторів ми зібралися, ми є разом. І це означає, що ми були, є і будемо як громада, як народ, як Церква», – запевнив Глава УГКЦ.