Глава УГКЦ на зустрічі Президента з ВРЦіРО: «Для нас важливо, щоб держава зберегла свій світський характер»
  • Птн, 22/03/2019 - 14:30

Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав узяв участь у зустрічі Президента України Петра Порошенка з Всеукраїнською радою Церков і релігійних організацій 21 березня 2019 року.

Учасники зустрічі обговорили актуальні питання сьогодення. Зокрема Президент звернув увагу на виклики, які нині стоять перед українським народом і державою, на стан міжконфесійних та державно-церковних відносин.

Глава УГКЦ подякував Президенту, що той у своєму слові згадав про релігійну свободу. «Релігійна свобода – головна цінність демократичного суспільства. І ми сьогодні справді втішаємося в нашій державі цією цінністю. Ми про це завжди говоримо в нашій міжнародній діяльності», – відзначив Предстоятель УГКЦ.

Блаженніший Святослав зауважив, що Україна є багатоконфесійною державою. «Тому для нас так важливо, – наголосив він, – щоб наша держава зберегла свій світський характер і була рідним домом для всіх. І всі Церкви і релігійні організації мають абсолютно однакові права, але і обов’язки перед своєю державою, перед своїм народом і перед законом України».

За його словами, УГКЦ завжди хоче будувати партнерські відносини з державою, щоб разом працювати для спільного блага. «Ми різні, але нас об’єднує відчуття обов’язку перед нашим народом. І в цьому ми можемо бути прикладом для політиків, щоб ставити благо народу вище за вузькопартійні інтереси. Для нас релігійна свобода означає однакове ставлення з боку держави до всіх Церков і релігійних організацій. І водночас – партнерські відносини», – додав Предстоятель.

Також Глава УГКЦ зачепив тему можливого насильства під час виборів Президента. «Нас хвилює, що є прояви агресії, ненависті, протистояння, які хтось хоче спроектувати в лоно українського суспільства. Але ті, яким найбільше довіряє сьогодні український народ, – армія, волонтери, церкви і релігійні організації – ми разом кажемо рішуче «ні» насильству», – наголосив Глава Церкви. «Бо інакше необхідних умов для чесних і справедливих, прозорих виборів не можна створити», – додав він. Насамкінець Предстоятель закликав усіх громадян прийти на вибори і проголосувати.

Президент Петро Порошенко подякував керівникам і представникам конфесій – членам ВРЦіРО – за проведену зустріч і попросив усіх посилити свої молитви, щоби не було допущено дестабілізації країни, а майбутні вибори відбулися справедливо, чесно і без конфліктів.

Фото із сайту www.president.gov.ua