Глава УГКЦ: «Нам потрібно оживлення нашої соборної України, миру, злагоди і єдності у нашому народі»
  • Нед, 08/06/2014 - 22:18

Ми сьогодні прикликаємо Духа Святого на наш народ, на нашу землю, на нашу Церкву, щоби Він обновив лице нашої землі, потішив нас у нашому неспокої, примирив нас і зібрав у соборності, яка від Нього походить. Про це заявив Глава УГКЦ Блаженніший Святослав під час Літургії у Патріаршому соборі Воскресіння Христового.

Предстоятель УГКЦ привітав всіх парафіян зі святом П'ятидесятниці, «святом сходження на нас, на Церкву Духа Святого, святом, коли ми прославляємо єдиного Бога в Тройці - Отця, і Сина, і Святого Духа». 

«Нехай це свято для нас буде святом нової надії, нового оживлення, святом присутності між нам Духа Святого», – наголосив Блаженніший Святослав. 

Глава УГКЦ підкреслив, що свято П'ятидесятниці є особливим днем і моментом наближення Бога до людини.

«Ізраїль святкував П'ятидесятницю як день синайського Богоявління. На горі Синайській Мойсей бачив, як Господь Бог вогнем написав на кам'яних таблицях Свій закон – Десять Божих заповідей. І з цими таблицями прийшов Мойсей до свого народу, щоби об'явити людям того Бога, який визволив їх з неволі. Там, на Синайській горі, вони стали народом, єдиним людом, якиго Бог вибрав серед усіх земних племен, щоби через них об'явити своє ім'я світові», – відзначив проповідник.

Водночас, він підкреслив, що Христос вклав новий зміст і новий сенс у день  П'ятидесятниці. «У цей день на апостолів зійшов Дух Святий у вигляді вогняних язиків. Господь Бог випалив вогнем Свого духа Свій закон вже не на кам'яних таблицях, а у серцях своїх людей. Так він затвердив Новий Заповіт. У цей день народилася Церква Христова, як новий Божий люд, Новий Ізраїль, на якому спочиває Божественна благодать. Там він оголосив себе єдиним Богом, але в трьох особах», – сказав Глава УГКЦ.

 

Блаженніший Святослав відзначив, що Святий Дух вчить нас молитися, вводить в діалог з Богом і відкриває таїнство Царства Небесного.

«Вчора ми пережили інавгурацію нового президента. Як нам потрібно це оживлення нашої соборної України, як нам потрібно миру і злагоди, і єдності у нашому народі. Бо саме мир і соборність для нас є ознакою нового українського буття. Дух Святий є духом миру і духом єдності. Нехай Він сьогодні наповнить кожного з нас, обновить у нашому серці радість і силу християнського життя, відкриє нам таємниці нашого буття і покличе нас до християнської досконалості. Бо Він є Той, що всюди присутній і все наповняючий», – зазначив Предстоятель Церкви.

На Літургії з Главою УГКЦ співслужили владика Кен (Новаківський) з Ванкувера та владика Борис (Ґудзяк) з Парижу.

Блаженніший Святослав також привітав семінаристів, які на закінчення першого року навчання у Київській Трьохсвятительській духовній семінарії на початку Літургії отримали право носити підрясник.