Глава УГКЦ: «Наша Церква має вірних і серед китайців»
  • Нед, 14/07/2019 - 17:44

Нещодавно я отримав листа з китайської парафії УГКЦ. Його написали китайці за походженням, які є вірними нашої Церкви. Розповів Отець і Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав на зустрічі з молоддю під час щорічної загальнонаціональної прощі до Зарваниці.

«Пройшовши весь шлях до хрещення, вони вирішили стати християнами відповідно до нашої церковної традиції. Їх привабила наша східна київська духовність», – додав Предстоятель, відповідаючи на запитання, як навернути атеїста до Бога.

Блаженніший Святослав відзначив, що сьогодні УГКЦ має в собі наче два крила. «Частина наших вірних є греко-католиками за походженням. Це представники традиційного християнства, яке має свою вагу, тому що передає нам наше коріння. І друге крило – греко-католики, які стали синами і доньками нашої Церкви з вибору. Це не традиція. Це свідомий і добровільний вибір», – розповів Глава Церкви.

За його словами, тепер є багато греко-католиків за вибором, зокрема на Сході та в Центрі України.

«На мою думку, для того щоб сьогодні невіруюча людина стала християнином, вона повинна бодай раз у житті зустріти справжнього християнина», – переконаний Блаженніший Святослав.

В УГКЦ, розповів він, є ціла євангелізаційна програма, тобто намагання промовити слово Євангелія до тих, хто ще не є охрещений. «Однак ми бачимо, що лише одного інтелектуального меседжу замало. Поділ між християнами є також перешкодою для проповідування Євангелія для невіруючих. Щоб справді показати дорогу до Бога людині, яка Його шукає, треба самому тією дорогою йти. Треба самому знати цю дорогу», – вважає Предстоятель.

Він висловив свій жаль, що ми часто не думаємо про тих, хто не вірує в Бога. Не молимося за них, а вони так потребують когось, хто б допоміг їм у їхньому пошуку.