Глава УГКЦ: «Не плекаймо апокаліптичних настроїв. Це шкідливо для нашого здоров'я!»
  • Птн, 17/04/2020 - 14:34

Не слід боятися, що закінчується якийсь період нашої глобальної культури. Я б не радив плекати апокаліптичні настрої, бо це дуже шкідливо для вашого здоров’я. Господь Бог завжди є союзником здоров’я людини.

Таку думку висловив Отець і Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав в ефірі радіо «Марія», відповідаючи на запитання про те, чи скоро апокаліпсис.

Предстоятель зауважив, що християнська віра, яка несе у собі вогник надії, є необхідним елементом у боротьбі проти хвороби.

«Ваш настрій і оптимізм є необхідним елементом, щоб побороти хворобу. Коли ви опускаєте руки, то стаєте союзником ворога. Коли до хворого приходить лікар, то в гру вступають три дійові особи: лікар, хворий і хвороба. Успіх лікування залежить від того, на чий бік стане хворий. У християнському розумінні хвороби в гру вступає четверта особа – це Господь Бог, який є завжди союзником здоров’я людини. Господь є союзником лікаря, який шукає розв’язки і тоді віруючий хворий стає на сторону того, хто воює проти хвороби. Не зневірюйтеся, бо ви тоді  стаєте на сторону хвороби», – пояснив він.

Блаженніший Святослав  порекомендував людям, які перебувають на карантині, прочитати книжку відомого італійського класика Алессандро Мансоні «I promessi sposi», що перекладається як «Заручені». У книзі розповідається про чуму в Мілані на початку XVII ст. Він переконаний, що ця книжка допоможе нам зрозуміти, як діяти сьогодні.

«Щоразу ось такі пандемії, які прокочувалися Європою, були маркерами завершення якогось історичного і культурного періоду і початком чогось нового. Нам важливо розуміти, що ми не вийдемо з цієї ситуації сам-на-сам», – зауважив Глава УГКЦ.

Предстоятель Церкви виокремив позитивні зміни, які відбулися у Церкві у зв’язку з впровадженням карантинних заходів: «Насамперед, зріс рівень інтенсивності спілкування між священником і вірними за допомогою телефону чи засобів зв’язку онлайн; по-друге, зріс рівень спілкування між єпископами, між єпископами і священниками; по-третє, у нас з'явився неологізм «ЗУМні дні». Більшість наших структур спілкуються онлайн і їм для цього непотрібно збиратися в одному приміщенні. По-четверте, під час онлайн-трансляцій Церква старається забезпечити людей текстами богослужінь. Загалом момент єднання в молитві стає центральною подією дня».

Час карантину збігся з Великим постом і чимало вірних ділилися, що вони ніколи не мали можливості так глибоко пережити Великопісні богослужіння, як під час карантину. «Маємо унікальна нагоду, щоб оживити наше душпастирство. Надіюся, що духовний голод і спрага знову наповнять наші храми після завершення карантину», – висловив сподівання Глава Церкви.