Глава УГКЦ обговорив з послом США в Україні суспільно-політичну та релігійну ситуацію в нашій країні
  • Птн, 25/01/2019 - 14:06

Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав провів робочу зустріч з Надзвичайним і Повноважним послом Сполучених Штатів Америки в Україні пані Марі Йованович, під час якої сторони обговорили ситуацію в суспільно-політичному та релігійному житті України. Зустріч відбулася за ініціативи посла Марі Йованович.

Насамперед пані Марі поцікавилася станом міжрелігійного і екуменічного діалогу в Україні та позицією УГКЦ. Зі свого боку Предстоятель сказав, що відповідно до Екуменічної концепції УГКЦ, Церква намагається бути відкритою і шукати діалог між усіма Церквами та релігійними організаціями в Україні.

«Очевидно, що відповідь отримуємо різну, але намагаємося співпрацювати з усіма. І з Православною Церквою України, і Московського патріархату, і протестантськими Церквами, які є членами Всеукраїнської ради Церков і релігійних організацій, бо вважаємо, що збереження релігійного миру в Україні – це є питання спільного блага нашої держави і, зокрема, у даних обставинах це є важливий елемент безпеки нашої держави», – відзначив Блаженніший Святослав.

Глава УГКЦ розповів представнику США про контакти з Митрополитом Епіфанієм, зокрема про те, що греко-католики намагаються бути відкритими і спільно працювати для добра України, але не втручаються у внутрішньо православні процеси чи інші справи, які стосуються їхнього внутрішнього життя. Тобто УГКЦ намагається плекати добрі стосунки з усіма.

Також сторони обговорили роль Церкви в суспільстві, зокрема в контексті виборів, які наближаються.

Глава Церкви розповів пані послу, що ще рік тому в УГКЦ проголосили рік молитов за чесні і справедливі вибори в Україні. Духовенство скерувало до українського народу та вірних УГКЦ окреме послання, у якому застерегли від різного роду небезпек, які чигають на наше суспільство в наш час. Зокрема розповів про небезпеку дешевого популізму, використання насилля як інструменту політичної боротьби. Також сторони були однозгідними щодо необхідності прийняття нового виборчого законодавства, щоб українці мали більшу довіру до державних інституцій, до яких вони обиратимуть нових представників. Адже ми бачимо, що довіра людей сьогодні до державних інституцій невисока.

Цього року, за словами Предстоятеля УГКЦ, продовжить втілювати свої принципи в життя. Ідеться про невтручання Церкви в політичний процес, зокрема заборону священнослужителям брати участь у передвиборчій агітації «за» чи «проти» певного кандидата. «Але з іншого боку, ми заохочуємо наших мирян, чесних християн, бути активними в політичному житті, щоб захищали християнські цінності суспільного, сімейного життя, обстоювали засади незалежної вільної європейського типу Української держави», – зауважив Глава УГКЦ.

Насамкінець пані посол поцікавилася пастирськими планами УГКЦ на цей рік. Блаженніший Святослав розповів, що УГКЦ цього року вшановуватиме постать блаженного Омеляна Ковча, який є символом, що характеризує ідентичність УГКЦ. «Це є священик, патріот українського народу, його національно-визвольних змагань... Але через те що рятував представників єврейського народу під час Голокосту, був убитий нацистами у концентраційному таборі. Отже, ця постать сама собою руйнує всі міфи, які російська пропаганда намагається скерувати проти нашої Церкви. А так само, за нашим переконанням, він є істинним лицем справжнього душпастиря. Тому наша Церква проголосила отця Омеляна покровителем священиків нашої Церкви», – сказав Предстоятель.

Цього року на державному рівні вшановуватиметься його ім'я, поряд із такими постатями, як блаженний Климентій Шептицький, блаженна Йосафата Гордашевська… «Вшановуючи такі постаті, ми хочемо показати, наскільки вони є життєдайними як приклади ціннісного життя і поведінки, які сьогодні є потрібні в нашій країні», – наголосив духовний лідер українців.

Пані посол подякувала, що УГКЦ бере дуже активну, але виважену участь у суспільно-громадському житті. Також подякувала за те, що УГКЦ є промотором екуменізму і своєю відкритістю демонструє істинні моделі міжцерковної, міжрелігійної співпраці. Крім того, подякувала за чітку громадську та християнську позицію щодо політичних процесів, в які сьогодні входить Україна.

Глава УГКЦ подякував Марі Йованович за саму ініціативу зустрічі і що вона відстежує всі процеси, які відбуваються в Україні. Висловив також вдячність за підтримку істинної демократії та свободи совісті в Україні сьогодні.