Глава УГКЦ обговорив з представниками ОБСЄ можливості для розвитку громадянського суспільства в Україні
  • Суб, 12/01/2019 - 11:04

Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав провів робочу зустріч з представниками Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні. Зустріч відбулася на прохання Місії.

У зустрічі взяли участь спостерігач Фернандо Ерера Інараха (Іспанія), спостерігач Інгрід Госсінгер (Австрія), та радник з політичних питань Юзеф Ланг (Польща).

Найперше гостей цікавила роль УГКЦ у розвитку громадянського суспільства України. А відтак державно-церковні та міжцерковні відносини, які сьогодні існують в Україні.

Сторони також обговорили стан громад УГКЦ і дотримання їх прав на окупованих територіях та анексованому Криму.

Сторони багато уваги присвятили обговоренню соціального служіння УГКЦ, зокрема в тих зонах, які постраждали внаслідок бойових дій, які знаходяться в безпосередній близькості до лінії розмежування.

Представники ОБСЄ живо цікавилися всім тим, що стосується події утворення та канонічного оформлення Православної Церкви України. У зв'язку з цим їх цікавило, які це дасть можливості розвивати внутрішньоукраїнський міжцерковний екуменічний діалог. Загалом їх цікавило все те, що допомагає в Україні будувати діалог між владою і суспільством, між релігійними конфесіями та релігійними організаціями, між різними регіонами України.

Представники Місії оцінили роль УГКЦ як таку, що проявляє ініціативу для побудови мостів, бути промотором різного виду діалогу, спілкування між різними частинами України, українського суспільства.

Глава Церкви зі свого боку подякував представникам ОБСЄ, що вони не тільки спостерігають за тим, що відбувається в Україні, на окупованих територіях, а також інформують світове співтовариство про ситуацію в Україні.

Сторони згадали, що Ватикан – Римська апостольська столиця є серед членів і засновників ОБСЄ. Функції цієї організації є важливими, щоб подавати неупереджену інформацію про російську агресію, а відтак про те, що робить українська влада, українське суспільство, українські Церкви, щоби залікувати рани війни і зробити все для того, аби як усередині країни, так і з її сусідами можна було будувати мирні відносини.