Глава УГКЦ: «Потрібно перемоги не лише у війні, а потрібно перемоги над війною»
  • Суб, 09/05/2020 - 17:46

Ніколи не буде миру без правди і справедливості. Христос каже: «Пізнайте правду і правда визволить вас». Пізнати правду про трагедію Другої світової війни, звільнити наше сумління від ідеологічних симулякрів про ті події є необхідним шляхом, аби в мирі та справедливості протистояти війні, яка сьогодні знову своєю тінню насувається на Європейський континент.

Таку думку висловив Отець і Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав під час Київського безпекового форуму, який проходив онлайн у День пам’яті та примирення 8 травня 2020 року.

Предстоятель відзначив, що людство досі має незагоєні рани внаслідок Другої світової війни. Він запропонував два підходи, що робити з ранами Європи після Другої світової війни.

Перший підхід, за його словами, запропонував був ще святий Папа Іван Павло ІІ. «Його рецептом був підхід лікувати рани. Бо лише загоєні серця будуть здатними до примирення. І дорога примирення була розпочата на заході Європи ще перед закінченням Другої світової війни між Францією і Німеччиною. Потім католицький єпископат продовжив цей шлях примирення між німецьким і польським народами. Натхненником польсько-українського примирення був теж Папа Іван Павло ІІ. Це є той рецепт, як нам справді гоїти серця і будувати мир», – наголосив спікер.

Є ще інший підхід, додав він, – ятрити рани. «Робити все, щоб вони кровоточили. Більше того – інструменталізувати роз’ятрені рани болю, аби викликати ненависть, гнів, протистояння, аби ті рани передавалися як колективна спадковість від одного покоління до іншого. Це інший підхід, який дає можливість саме на тому болі будувати новітні імперіалістичні міфи, ідеології і, очевидно, легімітизувати злочини», – сказав Глава Церкви.

На його погляд, нажаль, ми сьогодні в Європі бачимо, що не всі пам'ятають і чують Папу Івана Павла ІІ, не всі переконані, що потрібно перемоги не лише у війні, а потрібно перемоги над війною.

«Мені, як душпастиреві, залежить зробити все, щоби день, коли ми спогадуємо перемогу над нацизмом, ніхто не міг перетворити на день пропаганди нової війни», – наголосив Глава УГКЦ.

Предстоятель переконаний, якщо ми в Європі зможемо нарешті перемогти війну, тоді вона не буде більше стукати ані до Грузії, ані до України, ані до будь-якої іншої країни: «А ми нашою колективною позитивною пам'яттю скажемо "ні" будь-якій сучасній неоімперській ідеології, яка захоче інструменталізувати біль народів, щоби пропагувати нову війну. І нехай Бог нам у цьому допоможе».

Підсумовуючи Блаженніший Святослав запропонував три гасла як рецепт, щоби гідно пом’янути цей день перемоги над нацизмом: «Ні війні», «Гоїти і мирити серця» і «Пізнавати правду».

Участь у форумі також взяли пані Вайра Віке-Фрейберґа, шостий Президент Латвійської Республіки; пан Вітаутас Ландсберґіс, батько відновленої незалежності Литви, перший Голова незалежного сейму Литви; пан Ян Томбінський, польський і європейський дипломат, глава Представництва Європейського Союзу в Україні в 2012-16 роках; пан Арсеній Яценюк, прем’єр-міністр України у 2014-16 роках, пан Данило Лубківський, заступник міністра закордонних справ України у 2014 році – модератор дискусії.

Департамент інформації УГКЦ

***

8 травня 1945 року німецьке командування склало беззастережну капітуляцію перед силами союзників. Це було 75 років тому. Сьогодні День завершення війни у Європі. День пам'яті за невинними людськими жертвами. Це наймаштабніша в історії людства війна, в якій брало участь 100 мільйонів людей. Загинуло від 50 до 80 мільйонів.

Для України ця кривава бійня розпочалася у березні 1939 року під час боротьби за Карпатську Україну. Війна двічі пройшла Україною і знищила від 8 до 12 мільйонів українців. Шість мільйонів українців воювали у лавах радянської армії, сто тисяч у лавах Української повстанської армії. 250 тисяч у лавах армії союзників.