Глава УГКЦ привітав Польську Єпископську Конференцію зі сторіччям
  • Срд, 13/03/2019 - 10:00

Отець і Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав від імені УГКЦ привітав Польську Єпископську Конференцію зі століттям та зі сторічним встановленням дипломатичних відносин зі Святим Престолом.

У привітальному листі на ім’я Голови Єпископської Конференції Польщі Архиєпископа Станіслава Гондецького Предстоятель просить прийняти сердечні привітання та виражає братню єдність у Господі Ісусі Христі.

«Ми щиро бажаємо, щоби турбота, милосердя і благодать люблячого Отця постійно були з усією Католицькою Церквою в Польщі в різних її обрядах», – мовиться у привітанні.

У листі нагадується, греко-католицькі єпископи на Галичині до Другої світової війни брали активну участь у пленарних синодах і конференціях Польської Єпископської Конференції, а митрополит Андрей Шептицький очолював одну з найважливіших команд – Унійну комісію.

«Наші єпископи в період Другої Речі Посполитої, – написав Глава Церкви, – тісно співпрацювали у діяльності та викладанні християнського патріотизму як справжньої любові до Батьківщини, яка має ґрунтуватися на любові до рідного краю. Єпископи обох обрядів однієї Католицької Церкви піклувалися економічним, соціальним, культурним та духовно-релігійним розвитком Польської Республіки. Вони вчили глибокої поваги до всього, що було цінним для окремих національних спільнот, які спільно населяли польську державу того часу».

У тексті відзначається, що у відносинах між Римо-Католицькою та Греко-Католицькою Церквами є багато доброго завдяки мужній і мудрій співпраці та солідарності найвищих ієрархів і представників наших громад. Єпископати наших Церков, духовенство та вірні вже понад 30 років переживають разом численні молитовні зустрічі та паломництва, а також підписали спільні декларації, зокрема у 2005 та 2013 роках.

Блаженніший Святослав відзначає в листі, що нинішній процес зближення та співпраці між Церквами натхненний святим Іваном Павло ІІ. Саме завдяки йому відбулося послаблення напруження, яке склалася під час Другої світової війни. Святий Іван Павло ІІ заохочував представників наших єпископатів до співпраці, що є вираженням діалогу між двома християнськими народами.

У привітанні пригадується, що святий Іван Павло ІІ не тільки зобов'язував нас до діалогу, а й підтримував усі ініціативи місцевих церковних громад. Він навчав, що діалог передбачає відкритість, доброзичливість і взаємну повагу, а примирення – це довгостроковий процес, який вимагає постійно нових кроків, спрямованих на подолання негативних стереотипів і заспокоєння почуття несправедливості, звертаючись до євангельських принципів, що є ядром християнського послання.

«З боку Української Греко-Католицької Церкви ми заявляємо про бажання продовжувати це пророче бачення Папи, виражене в діалозі та примиренні між усіма народами, що формують європейську спільноту, до яких також входили східноєвропейські країни, серед яких він бачив особливе місце поляків та українців»,– мовиться у тексті.

На погляд Глави УГКЦ, століття створення Польської Єпископської Конференції та сота річниця встановлення дипломатичних відносин зі Святим Престолом може стати гарною нагодою поглибити співпрацю між нашими громадами в дусі взаємного обміну дарами. «Ми не хочемо обмежуватися високими деклараціями, але – в ім'я християнської любові – ми хочемо зробити подальші конкретні кроки разом з польським єпископатом для об'єднання наших спільнот. Такими кроками можуть бути спільні молитви, урочисті святкування Євхаристії в латинському та греко-католицькому обряді, паломництва до святих місць, важливих для обох народів», – вважає Блаженніший Святослав.

Листа-привітання від Глави УГКЦ Президентові Польської Єпископської Конференції архиєпископу Станіславу Гондецькому передав владика Богдан Дзюрах, Секретар Синоду Єпископів УГКЦ.