Глава УГКЦ про популістів: «Та сама особа в різних аудиторіях говоритиме різні речі»
  • Пон, 30/09/2019 - 18:22

Нам сьогодні доводиться бачити, як популізм на глобальному рівні став хворобою сучасних демократичних суспільств. Популісти – це люди, які говорять те, що від них хочуть почути, не відчуваючи жодної відповідальності здійснювати те, про що вони говорять. Часом можна почути, що та сама особа в різних аудиторіях говоритиме різні речі. Про це сказав Отець і Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав у програмі «Відкрита Церква» на «Живому ТБ».

«На рівні своєї політичної діяльності, – зазначив Блаженніший Святослав, – популісти виступають у ролі деконструктивістів, тобто вони демонтують структури. А ми знаємо, що держава – це передусім структура, механізм, який мусить бути ефективним. Навіть коли говорять про реформи, популісти вміють декоструювати щось, але до кінця збудувати нове не вміють».

На переконання Глави Церкви, найбільшою бідою популізму, що напряму зачіпає певну церковну реакцію на цю дійсність, – це абсолютне ігнорування поняття істини. Якщо немає певних принципів, певних цінностей, які є непорушними, якщо немає істини, якою не можна торгувати, а їй потрібно служити, тоді все дозволене.

«Зокрема, такого типу небезпека є кричущою і болючою в сучасній культурі, яка називається культурою постправди. Якщо ми живемо у світі постправди, то означає, що ми будемо жити у світі постсправедливості, тобто без справедливості. Якщо ми не маємо поняття істини справедливості в межах українського суспільства, тоді ми ставимо під сумнів необхідність самого існування нашої державності як такої», – вважає Блаженніший Святослав.

Що в такому разі покликані робити християни? «Ми повинні говорити правду. Ми повинні свідчити правду навіть тоді, коли вона комусь не подобається. Ми не маємо права торгувати нашою громадянською позицією. Думаю, справжній християнин не може бути популістом. Бо ми, як християни, покликані здійснювати, проголошувати такі істини, які навіть можуть бути непопулярні. За правду варто навіть деколи постраждати. Це теж може бути непопулярним. Тому вважаю, що питання популізму є дуже небезпечним феноменом», – наголосив він.

Предстоятель висловив сподівання, що українське суспільство, яке дедалі більше відкриватиме своє християнське коріння, бачачи, що в нас є успішний тисячолітній досвід державного будівництва, буде мати належний запобіжник проти вірусу популізму.