Глава УГКЦ: Росія готова вкласти великі гроші у виборчу кампанію в Україні
  • Втр, 05/02/2019 - 15:50

Росія досі шукає спосіб завоювати Україну, використовуючи механізми демократичної держави. Це дуже небезпечна реальність.

Про це сказав Отець і Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав в інтерв’ю польській Католицькій агенції інформаційній.

Висловлюючись на тему виборчої кампанії в Україні, Предстоятель відзначив, що сьогодні українське суспільство нагадує йому великий вулкан, в якому співіснують різні світогляди, гарячі політичні дебати тощо.

«Цей вулкан все ще вибухає, оскільки внутрішня політична напруга сильна. Найважливішим для України, на мою думку, є необхідність побудови реальної політичної системи», – додав Глава Церкви.

За його словами, Україна ніколи не мала реальних політичних партій. «У нас були групи, сформовані певними політиками, підтримані певними олігархами. Це було джерелом політичної корупції. Бо якщо є уніфікація ділової олігархії і державної політики, то це джерело корупції. Йдеться не про добро людей і про цілий народ, а про добро тих чи інших груп, які піклуються про себе. Гадаю, після цих виборів прийде нова політична якість України. Маю на це надію», – сказав Блаженніший Святослав.

Водночас Предстоятель зауважив, що сьогодні є серйозна небезпека для України. «За нами стоїть держава, яка готова вкласти великі гроші в майбутню сьогоднішню виборчу кампанію. І ця країна не Польща, ні Сполучені Штати, ні навіть Ватикан, це Росія. Це країна, яка досі шукає спосіб завоювати Україну, використовуючи сьогодні механізми демократичної держави. Це дуже небезпечна реальність», – наголосив духовний лідер українців.

На переконання Глави Церкви Україна прагне сьогодні побудувати реальну європейську модель демократії. «В останні роки, – зазначив Блаженніший Святослав, –разом з іншими Церквами України ми ініціювали Національний форум трансформації України. Ми хотіли, щоб громадянське суспільство конкретизувало те, чого хоче від політиків і від своєї держави. Ми задавалися питанням, яку модель нашого національного існування ми хочемо підтримати і здійснити. Ця модель визначається Копенгагенськими критеріями. Це критерії, згідно з якими одна або інша держава може або не може бути допущена до Європейського Союзу».

Мета Церков та інших організацій громадянського суспільства, за його словами, полягає в тому, що до влади в Україні не можуть прийти ті, хто не братиме відповідальності за впровадження такої моделі.

«Переконаний, що більшість політиків мають шанси реалізувати цей проект. Інші не мають жодних шансів, якщо не буде великої політичної корупції з боку Москви. Українська громадська думка чітко заявляє, що ми хочемо бути суверенною державою, ми хочемо бути європейською державою, тому що ми – держава з цілком окремою культурою від Росії. Наш суверенітет повинен бути захищений і розвинений», – наголосив Блаженніший Святослав.