Глава УГКЦ розпочав пастирський візит до Греції
  • Нед, 12/05/2013 - 11:26

10 травня розпочався пастирський візит Блаженнішого Святослава Шевчука, Глави Української Греко-Католицької Церкви, до греко-католицького екзархату в Афінах. Слід відзначити, що цими днями українська громада Святого Миколая, що діє при катедральному соборі Пресвятої Тройці, святкує свій 15-літній ювілей. Рівно 15 років минає від прибуття до Афін сестер василіанок та заснування української школи при парафії. В аеропорту Е. Венізелос Блаженнішого Святослава зустріли: владика Димитрій, Апостольський екзарх для греко-католиків Греції, владика Ярослав Приріз, Єпарх Самбірсько-Дрогобицький, архимандрит Любомир, радник Посольства України в Грецькій Республіці, п. Євген Осташевський.

 

«Візит Блаженнішого Святослава особливо важливий для українців Афін, бо саме 15 років тому молодий священик Святослав Шевчук, будучи студентом у Римі, закладав основи в цій громаді, за його старанням до Афін прибули сестри василіанки, щоб допомагати українським дітям, завдяки його турботі почала функціонувати українська школа. Тому громада українців в Афінах з особливою радістю вітає Блаженнішого Святослава, щоб разом із ним подякувати Господеві за Його дивний промисел і отцівську опіку», - наголосили у прес-службі візиту.

 

З нагоди святкувань, які очолить Глава УГКЦ, до Афін прибули: з Рима архимандриня Клара Міріям з радницями, з України преподобна протоігуменя Миколая з інокинями та ієреї, які служили в Афінах, і численні гості.

 

Того ж вечора Блаженніший Святослав відвідав монастир Паммакарістос. У храмі обителі Предстоятель УГКЦ звершив молитву за насельниць монастиря та звернувся до присутніх із пастирським словом.

 

У другий день пастирського візиту до Афін, 11 травня, Блаженніший Святослав, Глава УГКЦ, очолив Архиєрейську Божественну Літургію в Благовіщенській обителі сестер василіанок. По завершенні Богослужіння Предстоятель УГКЦ зустрівся з педагогічним колективом та учнями української школи. В ході розмови він поділився з присутніми спогадами про початки цієї школи та уділив усім своє благословення.

 

Відтак у супроводі владик Димитрія, Апостольського екзарха для греко-католиків Греції, і Ярослава (Приріза), Єпарха Самбірсько-Дрогобицького, а також сестер і священиків Блаженніший Святослав відвідав архиєпископа Едварда Адамса, Апостольського нунція в Грецькій Республіці. У зустрічі взяв участь Надзвичайний та Повноважний посол України в Грецькій Республіці Володимир Шкуров.

 

За цієї нагоди Апостольський нунцій повідомив владику Димитрія та всіх присутніх про те, що Конгрегація Східних Церков надала стипендію на п'ятирічне навчання в PUG (Рим) для Івана Лихопатера, парафіянина української громади Афін. Ця новина була особливо радісною для владики Димитрія, оскільки за останніх 50 років це перше покликання.

 

Увечері Блаженніший Святослав узяв участь у конференції, присвяченій 15-літтю української католицької громади. У своєму слові він наголосив на тому, що Українська Греко-Католицька Церква була, є і буде завжди зі своїм народом там, де він цього потребуватиме.

 

Опісля Предстоятель УГКЦ взяв участь у Великій вечірні з литією, яку служив владика Димитрій.

 

Департамент інформації УГКЦ