Глава УГКЦ: «Сьогодні Україна захищає Європу»
  • Чтв, 04/04/2019 - 18:00

Україна захищає Європу, а саме автентичні європейські цінності. Адже тепер в Україні вирішується не лише майбутнє Європи, а й важливі проблеми загальноєвропейського значення. Ба більше, вирішення цих проблем стане незабаром багатством усієї Європи.

На цьому наголосив Глава і Отець УГКЦ Блаженніший Святослав в інтерв’ю з журналістом Маттео Матцуцці для тижневої італійської газети “Il Foglio”.

“Моя країна, мій народ – глибоко зранені. На нашому тілі ще є рани комунізму, радянського минулого і сталінського тоталітаризму, – рани Другої світової війни, які не були вилікувані в післявоєнний період. Войовничий дух радянської влади, бажання домінувати в інших країнах залишилися, і український народ потрапив у рабство цього радянського мілітаризму. Завдані комуністичним тоталітаризмом рани, що не припиняли кровити з часів Другої світової війни, сьогодні роз’ятрилися через  російську агресію”, – зазначив духовний лідер греко-католиків.

І згодом додав: “Згідно з офіційними даними, за п’ять років російської агресії на Сході України було вбито понад 10 тисяч осіб, тисячі зникли без вісти; є мільйони біженців і вимушено переселених. Ми маємо десятки тисяч фізично поранених, але вся країна страждає від психологічної рани. Ми на своєму прикладі переконалися, що війна впливає не тільки на тіло, а й на душу людини – через психологічну травму суспільство переживає посттравматичний синдром. Ці рани завдали українцям великого болю, який посилюється і проявляється по-різному”.

Він згадав слова Папи Франциска про те, що Церква в Україні стала справжнім польовим шпиталем, бо лише від Церкви люди сподіваються дістати відповіді на фундаментальні запитання. Ба більше, українці мають надію побачити справжнє свідчення солідарності, моральні та духовні орієнтири на шляху зцілення ран, завданих війною.

“Тому ми повинні зважати на те, що сьогодні війна змінила своє обличчя. Війна – велике зло, яке впливає на серце, розум, тіло, але передусім на здатність людини бути автентично вільною і співпрацювати зі своїм ближнім для загального блага. І це є великою трагедією. Отож сьогодні Україна справді є країною, яка захищає Європу, захищає автентичні європейські цінності,  а тому не потрібно дивитися на неї як на проблему для Європи. Навпаки: на сучасному етапі в Україні вирішуються важливі проблеми загальноєвропейського значення, майбутнього Європи. Усе те, що ми нині переживаємо в Україні і намагаємося вирішити, свого часу стане багатством усієї Європи”, – переконаний Блаженніший Святослав.