Глава УГКЦ та очільник Спілки української молоді підписали Меморандум про співпрацю
  • Срд, 29/01/2020 - 10:46

У вівторок, 28 січня 2020 року, у Львові Отець і Глава УГКЦ Блаженніший Святослав та голова Світової управи Спілки української молоді (СУМ) Андрій Бігун підписали Меморандум про співпрацю Української Греко-Католицької Церкви та СУМу.

Мета Меморандуму – поглиблення багаторічної традиції співпраці Церкви і спілки, їх плідна взаємодія у царині духовного виховання і розвитку дітей та молоді.

Загалом підписанти, прагнучи об’єднати свої зусилля для найкращого досягнення цієї мети, домовилися спільно працювати у цьому напрямку, усвідомлюючи покладену на них історією та українською спільнотою відповідальність за виховання молоді в дусі жертовного служіння та любові до Бога й України.

Предстоятель подякував сумівцям за багаторічну співпрацю. Він вважає, що СУМ є однією з найактивніший молодіжних організацій, яка завжди втілювала у своїй роботі християнські засади і цінності. Архиєрей зауважив, що від початку заснування СУМу саме греко-католицькі священники були духовними провідниками цієї організації.

За його словами, документ допомагає виконати душпастирський обов’язок: подбати про виховання української молоді, бо «тепер виховувати молодь – непросте завдання, особливо, коли ми живемо на переломі культурних парадигм».

Тож Блаженніший Святослав окреслив три напрямки для СУМу. «По-перше, я дуже хочу подякувати, що СУМ повертається до своєї колиски – до Києва, до Центральної та Східної України, – промовив духовний лідер греко-католиків. – Тепер майбутнє України та нашої Церкви кується там. Зараз там іде війна і проливається кров, але також пробуджується свідомість. Тому стратегічний вектор на схід – це вектор повернення до коріння і нового усвідомлення своєї тотожності в контексті тієї важкої війни, яку веде Україна за своє майбутнє».

«Наступний вектор – це наші нові поселення, які тепер щедро засіваються в різних країнах світу, де колись нас не було. Зараз феномен еміграції є одним з найбільш болючих для державного й суспільного буття України», – підкреслив Глава УГКЦ.

І згодом додав: «Ми, як Церква, відчуваємо обов’язок іти за тими людьми так, як наша Церква йшла в період митрополита Андрея Шептицького, у період Другої світової війни… Глобальними нас робить не географія і не розпорошення, а здатність гуртуватися і бути разом. Якщо ми не подбаємо про молодь на тих поселеннях, зокрема нових, то завтра там не буде нікого. Процес асиміляції цієї останньої хвилі еміграції відбувається в рази швидше, ніж це було у випадку повоєнної еміграції. Тому я дуже дякую, що наші сумівці почали так активно працювати в Європі».

Предстоятель також згадав про Патріарший Собор УГКЦ на тему «Еміграція, поселення і глобальна єдність Української Греко-Католицької Церкви», який відбудеться 26-29 серпня 2020 року у Львові. Гаслом Собору буде фраза «Церква є завжди і всюди з тобою».

«Третій вектор – наші вже організовані й структуровані, можна сказати, «старші» поселення, зокрема в США, Аргентині, Канаді... СУМ – надзвичайно активна та успішна організація, яка дуже добре працює. Однак «старші» поселення теж потребують активної праці. А ось такий обмін думками, ідеями, особами між «старими» і «новими» поселеннями, діаспорою та Україною є ключем для нашого успіху в майбутньому. У всіх цих трьох напрямках, будьте певні, ми будемо перетинатися, бо в нас є спільна мета, але ми мусимо шукати нових інструментів і механізмів», – наголосив Блаженніший Святослав.

Варто зауважити, що Глава УГКЦ видав декрет про йменування владики Степана Суса, куріального єпископа Києво-Галицького Верховного Архиєпископа УГКЦ, генеральним капеланом Спілки української молоді. Таке рішення прийнято на прохання Світової управи СУМу, яка звернулася з клопотанням про призначення організації духовного опікуна.

«Знаємо теперішнього владику Степана ще з років його навчання в духовній семінарії, коли він брав участь як катехит у наших сумівських таборах в Україні. Після цього були дальші роки нашої доброї співпраці. Сьогодні ж ми з радістю вітаємо владику Степана в новому статусі – нашого капелана і духовного опікуна», – сказав під час церемонії представлення і вручення декрету голова Світової управи СУМу Андрій Бігун.

Читайте також: Декрет іменування владики Степана Суса генеральним капеланом Спілки української молоді

«Коли я був семінаристом другого курсу, то брав участь у таборах від СУМу. Це було село Чапаєвка (нині Благодатне. – Ред.) Черкаської області на лівому березі Дніпра. Я ще тоді не був військовим капеланом. Для мене це було надзвичайно цікаво, можливо через те, що я для себе тоді відкрив СУМ, побачив систему виховання, яка присутня у вас та перегукується з тією системою, що є у Збройних силах України, щоб вишколити справді доброго християнина і патріота України, – пригадав владика Степан Сус. – Я старатимуся пригортати до Церкви тих сумівців, які ще шукають своєї стежки до Бога, а також привертати до СУМу ту молодь, яка, можливо, ще не знає, як себе реалізувати, а СУМ допоможе знайти правильні шляхи для самореалізації».

«Буду дуже радий спілкуванню із СУМом, щоб шукати спільну сучасну, прогресивну ідею. Ми багато говоримо про єдність: вона має бути практичною, не тільки на папері, а й у конкретних справах», – сказав о. Ростислав Пенюк, голова Патріаршої комісії у справах молоді УГКЦ.

Згодом Блаженнішому Святославу та владиці Степану Сусу подарували ремені з емблемою організації. У християнській аскезі ремінь означає готовність бути підперезаним, щоб відкинути все зайве, що заважає добре йти вперед. Крім того, владикам подарували дві картини/ікони живописця Богдана Головацького із зображенням архангела Гавриїла.

Нагадаємо, Спілка української молоді (СУМ) – громадська організація, яка об’єднує українську молодь на добровільних засадах та виховує свідомих, чесних і працьовитих громадян, відданих українців-державників, що виробляють світогляд на національно-християнських традиціях та ідеалах, виплеканих українською нацією протягом століть.