Глава УГКЦ: «Томос консолідує український народ і ми зможемо протистояти ворогу, який хоче нас знищити»
  • Пон, 07/01/2019 - 11:26

Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав привітав українців із врученням тексту Томосу про надання Константинополем автокефалії Православній Церкві України.

«Вітаю братів православних з цією, без перебільшення, історичною подією, на яку чекало наше суспільство, зокрема православна спільнота, упродовж століть. І Церква-мати древнього Константинополя зробила крок назустріч своїм дітям в Україні», – сказав Предстоятель під час щорічного різдвяного інтерв’ю для «5 каналу», яке вийде в ефір у день навечір'я Різдва.

На переконання Блаженнішого Святослава, сьогодні ми ще вповні не розуміємо, яке значення матиме ця подія на майбутнє.

«Думаю, – сказав Предстоятель, – ми вповні сьогодні ще не усвідомлюємо цього. Але те, що вона матиме значний вплив, це сьогодні є очевидним. Гадаю, тут уже можна добачити кілька вимірів цього впливу. Передусім – спадкоємці Київського християнства в Україні, православні та греко-католики, справді зможуть краще пізнати свою тотожність, ким ми є як діти нашої Київської Церкви. Ми зможемо відкрити правду про наше коріння».

Бо дуже часто, нагадав духовний лідер українців, історія Київського християнства або була замовчувана, або зманіпульована на догоду тим чи іншим імперським геополітичним інтересам і перетворена на ідеологію.

«Ми не можемо змінити історії, – наголосив Блаженніший Святослав, – але ми можемо збудувати майбутнє. І тому ось це визнання Церкви-матері, що її київська дочка дозріла для того, щоб бути самостійною автокефальною Церквою, передусім у православному контексті розуміння цього поняття, є дуже важливим. Це знак зрілості».

Глава УГКЦ також відзначив, що це також гарна нагода нарешті вийти з внутрішньої ізоляції і заговорити потужним голосом до світового християнства. «І тут я сподіваюся, що УГКЦ і наша сестра Православна Церква України будемо разом одним голосом говорити правду про Україну, правду про наші болі і страждання», – додав Предстоятель УГКЦ.

Також Глава Церкви бачить в об’єднанні православних Церков України здатність України перемогти російського агресора. «Чому? Бо коли ми зростаємо у внутрішній єдності, – єдності, яка консолідує наш народ, усуває лінії роздорів, розколів, які є між нами, ми стаємо сильнішими. Наша християнська єдність може стати необхідною платформою для єдності народної, суспільної, єдності державної. І тоді, безперечно, ми зможемо протистояти всім зовнішнім силам, які намагаються знищити нашу церковну, національну тотожність, а також знищити нашу з вами державність – соборність українського народу, століття відновлення якої ми урочисто святкуватимемо цього року», – вважає Блаженніший Святослав.