Глава УГКЦ у 201-й день війни: «Ми повинні дбати, щоб навіть в умовах війни не дати перетворити насильство на ідола в досягненні якихось цілей»
  • Втр, 13/09/2022 - 09:00

Сьогодні російський агресор хоче насильно накинути Україні і світові свою дивну ідеологію, змусити людей бути щасливими в просторі руского міра. У цій ідеології, звісно, не йдеться про закон, чи право, чи повагу до добра та істини. Про це сказав Отець і Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав у своєму щоденному воєнному зверненні у 201-й день масштабної війни росії проти України.

Глава УГКЦ у 201-й день війни: «Ми повинні дбати, щоб навіть в умовах війни не дати перетворити насильство на ідола в досягненні якихось цілей»

Предстоятель відзначив, що впродовж останньої доби було нанесено 18 ракетних і 39 авіаційних ударів по мирному населенню Батьківщини.

 «Особливо жорстокими були ракетні удари по Харкову, по великій теплоелектроцентралі, яка забезпечувала теплом та електрикою три області північного сходу України: Харківську, Сумську та Полтавську», — додав Блаженніший Святослав.

За його словами, за повідомленнями органів державної влади, через перебої з енергопостачанням 4,6 мільйона людей в Україні мають обмежений доступ, а майже 1,5 мільйона не мають взагалі доступу до питної води. Ми мусимо подбати, щоби цим людям можна було доставити воду — необхідний засіб для виживання.

 «Бачимо, що через великі втрати на фронтах ворог мститься на цивільному населенні. Але Україна стоїть. Україна бореться. Україна молиться. І ми, як щодня, дякуємо Господу Богу і Збройним силам України за те, що ми живі, що Батьківщина стоїть і перемагає», — наголосив Глава Церкви.

Буквально за кілька останніх днів, поінформував Предстоятель, було звільнено понад тисячу квадратних кілометрів нашої української землі, а від 1 вересня — це вже понад три тисячі квадратних кілометрів. Тільки за останній день було звільнено близько 20 міст і сіл на нашій Харківщині.

У цей день Глава Церкви роздумував над ще однією заповіддю «Суспільного дороговказу віруючого», яка каже: «Шукаю правду і справедливі закони. Шаную право інших у пошуках добра та істини. Протиставляюся всім видам насильства».

На жаль, звертає увагу духовний лідер, ми бачимо, що в сучасному світі насильство є своєрідним ідолом. Існує культ насильства. Той, хто слабкий, намагається силоміць накинути іншому свої переконання, свій спосіб життя. Тому християнська аскетика каже, що до насильства схильний той, хто є слабодухим.

На його переконання, маємо не тільки шукати істини, а й уміти поважати права іншої людини, зокрема на пошук добра та істини. Не можна накидати своїх поглядів чи свого способу життя. Слід шукати правду і творити справедливі закони — створювати простір мирного співжиття між людьми.

 «Ми, християни, маємо свідчити, що є учнями істини, якою для нас слугує сам Христос. Ми — носії добра, і тому мусимо чувати, щоб у нашому народі, у нашій державі існували справедливі закони», — наголосив Блаженніший Святослав.

 «Маємо подбати, — переконує духовний лідер, — щоб навіть в умовах війни не дати перетворити насильство на ідола, якого хтось може використовувати для осягнення своїх економічних чи політичних цілей».