Глава УГКЦ у 204-й день війни: «Навіть в умовах лихоліття війни, поширюймо довкола себе культуру пошани до Бога і Його сотвореного світу»
  • Чтв, 15/09/2022 - 17:25

Будьмо співтворцями з нашим Богом! Будьмо учасниками Його творчої мудрості! Шануймо життя, існування кожної створеної істоти і таким чином станемо будівельниками щасливого прийдешнього дня і вже сьогодні зможемо долучитися навіть у таких дрібних справах до перемоги добра над злом. На цьому наголосив Отець і Глава УГКЦ Блаженніший Святослав у щоденному воєнному зверненні у 204-й день великої, несправедливої війни, яку російський агресор веде проти нашої Батьківщини.

Глава УГКЦ у 204-й день війни: «Навіть в умовах лихоліття війни, поширюймо довкола себе культуру пошани до Бога і Його сотвореного світу»

На початку звернення Блаженніший Святослав підсумував ранкові воєнні новини: «Знову минулий день і остання ніч були дуже важкими для нашої країни. На всій лінії фронту йдуть тяжкі бої. Усі наші житлові райони, які прилягають до цієї зони бойових дій, перебувають під постійними обстрілами. За нинішніми повідомленнями, за минулу добу ворог завдав 8 ракетних і 19 авіаційних ударів. Найбільше постраждали наші міста-мученики Харків і Миколаїв та Миколаївщина. Проте всю свою увагу Україна скерувала до Кривого Рогу. Ворог завдав 8 ракетних ударів по дамбах на річці Інгул. Внаслідок цього підтоплені майже сто приватних будинків. Усю ніч наші рятувальники працювали для того, щоб запобігти екологічному лиху і великій людській трагедії».

Сьогодні Предстоятель розпочав серію роздумів про відповідальність людини за довкілля, бо це, на його переконання, є невід’ємною складовою частиною християнської духовності.

«Ми не можемо подбати і належно пошанувати людину, якщо не шануємо землю, на якій людина живе і має передати наступним поколінням», — переконаний він.

Архиєрей зацитував першу істину вчення Церкви про довкілля і відповідальність за нього: «Пам’ятай, що разом із дарами життя, розуму та свободи ти отримав покликання до відповідальності за створений світ. Будь вдячний за отриману природну спадщину. Шануй цінність кожної створеної істоти. Мудро і бережливо управляй природними дарами в усіх вимірах твого життя і своєї діяльності».

Глава Церкви пригадав слова з книги Мудрості, яка каже, що хто зневажає вбогого, той зневажає його Творця.

«Хто зневажає Боже творіння — зневажає Бога-Творця. Ця відповідальність, до якої кличе нас Христова Церква, в усі часи запобігає різним лихам. Під час війни ми повинні з особливою чуйністю ставитися до захисту всього живого, що нас оточує», — наголошує Отець і Глава УГКЦ і додає: «Отці Церкви навчали, що всесвіт — це немовби зовнішнє тіло людини. Ми нерозривно з ним пов’язані, бо Господь Бог покликав нас у ньому жити».

Сьогодні Патріарх особливо звернутися до батьків, матерів, учителів і педагогів із закликом виховувати у дітях відчуття екологічної відповідальності. «На вас і на нас покладена відповідальність виховувати в наших дітей відчуття екологічної відповідальності за всесвіт, за довкілля. Чисто є там, де не смітять, а не тільки там, де прибирають. Тому навіть в умовах лихоліття війни поширюймо довкола себе культуру пошани до Бога і Його створеного світу», — підкреслив він.

«Боже, благослови Україну! Боже, благослови наших синів і дочок, які захищають нас від цього жахливого, жорстокого ворога! Боже, дай нам бути мудрими, щоб разом із Тобою чувати на добром у цьому світі! Боже, благослови українську землю усяким гараздом, а наш народ, нашу державу Твоїм справедливими миром!» — просить духовний лідер українців.