Глава УГКЦ у 338-й день війни: «Ми хочемо, щоб увесь світ почув: Україна — жива!»
  • Птн, 27/01/2023 - 17:43

Про це сказав Отець і Глава УГКЦ Блаженніший Святослав у щоденному зверненні у 338-й день війни.

Предстоятель зазначив, що Україна оговтується після вчорашнього масованого ракетного удару — ворог випустив понад 70 ракет. Було вбито 11 українців, десятки поранено. На окупованих територія посилює фільтраційні заходи. Обурюють нас і показові спалення української літератури — книжок, підручників. Ворог прагне заперечити існування всього українського.

У цей день Глава Церкви роздумав над святом Богоявлення Господнього, посвяття якого цими днями переживає Церква.

«Якщо ви хочете довідатися, чи є справжніми християнами, запитайте себе: „До якої парафії я належу, до якої християнської спільноти я причетний (причетна)?“. Бо бути християнином означає бути членом спільноти Церкви», — сказав Блаженніший Святослав.

Коли ми приходимо до спільноти, то приносимо до неї те, ким ми є, — наші дари, чесноти, а також рани, гріхи, немочі. Тому святий Августин говорив, що Церква є водночас і праведна, і грішна. Христова Церква подібна до лікарні, де маємо нагоду видужати від гріхів та зростати в повноті здоров’я.

Патріарх нагадав, що поділ між християнами спричинив людських гріх. Сьогодні для всього світу є скандалом, що в Україні одні православні — російської Церкви — вбивають інших православних — синів і дочок України. Така зневага до дару єдності, який випливає із Тайни Хрещення, є великою раною, яку ми лікуватимемо століттями.

«Просімо сьогодні Святого Духа і Христа-Спасителя допомогти нам залікувати рани минулого, рани нашої пам’яті та жити у стосунках з іншими християнськими спільнотами без того, щоб ми один одного ображали, завдавали нових ран», — закликав архиєрей.

Департамент інформації УГКЦ