Глава УГКЦ у Фатімі посвятив Непорочному серцю Марії Україну та інші народи
  • Нед, 23/10/2016 - 22:06

Ми знаходимося в унікальному чудотворному місті об’явлення Фатімської Богородиці, яке несе в собі послання й духовний заклик до відкриття таємниці духовної історії усього людства, а зокрема історії нашого народу. Бо ми, як ніхто, чуючи слова про ті Фатімські Богородичні об’явлення, розуміємо, що йдеться, в першу чергу, про нас, зокрема про тих, які страждають від війни.

Сказав під час проповіді Глава УГКЦ Блаженніший Святослав на Архиєрейській Божественній Літургії  23 жовтня у Фатімі, звертаючись до українських паломників, які прибули сюди із Португалії, Італії, Іспанії. З Главою Церкви співслужили владики Синоду Єпископів УГКЦ, представники Східних Католицьких Церков Європи.

«Уявіть собі, сто років тому тут було глухе порожнє кам’янисте місце, куди маленькі пастушки приводили своїх овечок на пашу, - продовжив він далі. - І саме до них, до тих невчених неграмотних дітей, промовила Богородиця. Вона просила їх те, про що просив Ісус Христос своїх перших апостолів».

Богородиця, таким чином, закликала до співпраці людину з Богом у справі спасіння людського роду. Саме такої відповіді і такої готовності бути з Богом в боротьбі проти зла, яка була в тих маленьких пастушків, шукала Богородиця. Перше прохання, яке вона звернула до дітей, аби врятувати світ від війни: «Чи хочете добровільно прийняти страждання і пожертвувати їх за образи, які людство чинить Богові? Чи хочете вашою молитвою і жертвою, вашим покаянням і наверненням, врятувати грішні душі від пекла?» І ті діти сказали «так».

«Така відповідь людини і готовність до покаяння та жертви за навернення грішників… виявляється сильнішою від сучасної зброї масового знищення. Це на своїй особі досвідчив святий Папа Іван Павло II, який кулю, якою його прострілили, вклав в корону Фатімської Богородиці», - сказав проповідник.

Глава Церкви подякував українським мігрантам за їх любов до своєї Церкви, свого народу і своєї Батьківщини: «Найбільше дякую вам за те, що де би ви не були, ви залишаєтеся християнами, які несуть цьому світові можливість зустріти і знати між нами, українцями, живого Бога…».

Предстоятель Церкви далі сказав: «Сьогодні я відчуваю своїм обов’язком відповісти на ваше прохання - посвятити Україну, наш народ та інші народи світу непорочному серцю Марії та віддати нас всіх під її покров. Бо ми знаємо, що лише нашим особистим умертвленням та боротьбою з гріхом та злом, ми зможемо перемогти у цій війні, в якій перебуваємо».

Далі він поставив паломникам те саме запитання, яке поставила Богородиця сто років тому тут маленьким пастушкам: «Чи хочете особистим умертвленням та покаянням долучитися до боротьби з гріхом? Чи готові свої терпіння та страждання жертвувати за навернення грішників? Чи ви готові, жертвуючи сльози і страждання України, перепросити Бога за незліченні образи, які ми та інші народи Йому нанесли?». Усі паломники сказали «так».

«Марія, ми стоїмо сьогодні перед твоїм обличчям і посвячуємо твоєму непорочному серцю та віддаємо під твій покров Україну та інші народи Східної Європи та світу. Ми жертвуємо тобі увесь біль і страждання України, бо тільки через навернення і покаяння приходить мир. Прийми нашу жертву і врятуй наш народ і нашу землю та світ від гріха та смерті», - сказав Глава УГКЦ, посвячуючи Україну та інші народи під покров Богородиці.