Глава УГКЦ у Гошеві зустрівся з настоятелями монаших чинів і згромаджень УГКЦ
  • Чтв, 26/12/2013 - 18:57

26 грудня в Гошеві Блаженніший Святослав (Шевчук), Глава УГКЦ, зустрівся з настоятелями монаших чинів і згромаджень УГКЦ. Варто зазначити, що Верховний Архиєпископ УГКЦ проводить таку зустріч наприкінці кожного року.

Під час цієї зустрічі Глава Церкви пригадав ключові церковні події, що відбулися в 2013 році. Так, говорив про підписання спільної декларації УГКЦ і РКЦ Польщі з нагоди 70-х роковин Волинської трагедії, освячення Патріаршого собору Воскресіння Христового у Києві, 50-ліття перенесення мощів священомученика Йосафата (Кунцевича) до базиліки Святого апостола Петра в Римі. “Ми мусимо по-новому відкрити для себе постать святого Йосафата. Те, що він спочиває в Римі, є великим даром для нашої Церкви», - зауважив він.

Предстоятель наголосив, що в 2014 році в УГКЦ пройде Декада місійності, яка припадає на період між Вознесінням Господнім і Зісланням Святого Духа. У цей період проводитиметься збір пожертв на місії, щоб кожна єпархія чи екзархат мали свій місійний фонд. Ці кошти скеровуватимуться на катехизацію, реалізацію певних програм для молоді тощо. З цього часу Декада місійності буде проходити щороку. «За кожен цей момент потрібно подякувати Господу і вам», - додав він. Блаженніший Святослав повідомив, що в Києві заснували Згромадження отців салезіан святого Дона Боско. А в Обухові, під Києвом, освятили монастир отців студитів. Незабаром у Чернігові освятять церкву для сестер редемптористок.

Глава УГКЦ зосередив увагу присутніх на темі нової євангелізації. На його переконання, важливо, щоб євангелізація стала діленням особистим досвідом зустрічі з Богом. Він повідомив, що наступний рік в усій Католицькій Церкві буде Роком богопосвячених осіб. В УГКЦ він збігатиметься з Роком митрополита Андрея (Шептицького) та 25-річчям легалізації Церкви. «Нам важливо зберегти пам'ять підпільної Церкви як такої. Бо, на жаль, сьогодні нове покоління духовенства і монашества  про цей церковний період нічого вже не знає. Тому нам потрібно пригадати собі та іншим, що ми не боїмося переслідувань, бо ми – діти мучеників. УГКЦ вистояла в репресивних лещатах радянської системи. Вона може дати сьогодні сильний імпульс для збереження нашої держави та народу в непростих обставинах», - сказав Блаженніший Святослав.

Наостанок Предстоятель УГКЦ подякував монашеству за активну участь у житті Церкви.

Департамент інформації УГКЦ