Глава УГКЦ у свято Покрови: «В абсурді війни можна вистояти і перемогти, коли не втрачати небесної перспективи»
  • Птн, 15/10/2021 - 11:26

Сьогодні наша молитва лунає і летить до наших захисників, які в ці хвилини є в окопах на Донбасі, які своїми грудьми захищають нашу Батьківщину. Про це сказав Отець і Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав під час проповіді до вірних у монастирському храмі сестер Пресвятої родини в Києві у свято Покрову Пресвятої Богородиці і День захисників і захисниць України.

Предстоятель відзначив, що свято Покрову Пресвятої Богородиці – одне з найулюбленіших наших свят у літургійному році.

«І коли ми вдумуємося, – відзначає проповідник, – у зміст цього явлення Пречистої Діви Марії, Її покрову, у тому влахернському храмі, у Царгороді, нам приходять на думку слова псалмa про те, звідки приходить поміч людині. "На небо підношу мої очі, звідки прийде поміч моя", – каже псалмоспівець».

На його переконання, коли людина дивиться на своє життя лише із земної перспективи, коли вона обмежена у своїх думках, бажаннях, зусиллях лише цим земним життям, то відчуває розпач. Навіть більше, вона починає керуватися негативною і навіть песимістичною логікою.

Але коли людина, продовжує духовний лідер, живучи на землі, дивиться на себе, на світ, на своє життя з небесної перспективи, її горизонти наче розширюються. Вона відчуває, що, будучи на землі, є небесним громадянином, як каже апостол Павло, що її остаточна мета не тут, у межах цього світу, який ми сьогодні часом окреслюємо як долину сліз. Господь Бог її кличе до себе і Він є її опорою у цьому земному житті. Він є її метою цього земного життя. Він є силою, запорукою того, що людина може гідно здійснити своє земне покликання, а відтак розділяти з Ним у небі вічну радість.

«Той опис явлення, – розповів Блаженніший Святослав, – яке бачив преподобний Андрей, розказує, що в час найбільшої тривоги, коли вороги облягали місто, коли, дивлячись на мізерні людські сили, що їх захисники могли протиставити ворогові, який облягає, у той сам момент найбільшого людського страху сама Пречиста Діва Марія приходить до храму, до свого народу. Вона себе об'являє як одна із членів цього Божого народу, Церкви Христової».

Глава УГКЦ відзначив також, що ми сьогодні святкуємо День захисників і захисниць України. «В абсурді війни можна вистояти і перемогти лише тоді, коли не втрачати і там небесної перспективи», – переконує він.

«Ми хочемо сьогодні обійняти і принести під покров Пречистої Діви Марії всіх наших захисників і захисниць, незалежно від того, яке завдання вони виконують, захищаючи нашу Батьківщину. Ми сьогодні повинні особливо молитися і пригадати тих, які є в полоні, в лабетах ворога, яких у цю хвилину, можливо, принижують, над ними знущаються. Їм кажуть: про вас усі забули і ви нікому не потрібні», – сказав Глава УГКЦ.

Предстоятель побажав, щоб їм сьогодні Богородиця занесла цю небесну перспективу і допомогла піднести очі до неба, відчути, що там, де людська сила не доходить, з неба прийде поміч.

Особливістю цього дня стали священничі свячення одразу п’ятьох дияконів. 14 жовтня до працівників у Христовому винограднику приєдналися нововисвячені священники Роман Гридковець, Дмитро Хопта, Михайло Крамар, Сергій Капущак та Ігор Котенко.