Глава УГКЦ у Трьохсвятительській семінарії: «Бути християнином означає носити Бога в собі»
  • Втр, 18/06/2019 - 14:10

Християнство – це не є якась доктрина. Це навіть не релігійне переконання і не релігійне почуття. Це щось набагато глибше. Бути християнином означає носити Бога в собі. Про це сказав Отець і Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав у Трьохсвятительській духовній семінарії в Княжичах, яка сьогодні святкує храмовий празник.

Під час проповіді до вірних Блаженніший Святослав розповів, що сьогодні, у другий день свята П’ятдесятниці, Христова Церква святкує свято Пресвятої Трійці. Сьогодні, сказав він, духовні очі Церкви звернені на Особу Святого Духа, який зійшов. Ми нині славимо Його як одного зі Святої Трійці, як нашого Бога, який є джерелом життя.

«День П’ятдесятниці – це той момент, коли наш Спаситель разом зі своїм Отцем і Духом Святим приходить, щоб закласти своє помешкання у кожному з нас. І таким чином наче відкриває глибину задуму, для чого Бог сотворив людину – аби мешкати, жити в ній. Людина створена, щоб бути храмом Святого Духа. Цей храм Пресвятої Трійці є лише іконою того, що відбувається насправді у живому храмі, яким є кожна віруюча людина», – додав Предстоятель.

Вся церковна християнська традиція, вважає Блаженніший Святослав, є ніщо інше, як життя в Дусі і ходіння за Духом Святим.

Але що є змістом християнської традиції, змістом передання? «Це не тільки звичаї, обряди. Змістом передання є передавання того Духа, якого ми носимо в собі», – наголошує проповідник.

Сьогодні семінарія святкує також день, коли першокурсники одягнули духовний стрій. Носили білий, а тепер – темний. Крім того, сьогодні завершується навчальний рік і відбувається черговий випуск семінаристів.

Глава УГКЦ побажав першокурсникам не боятися, коли Господар цього храму скаже: «Я зміню твоє серце, твій внутрішній світ». «Віддайтеся Йому і побачите, який глибокий задум Він має щодо вас. Цей задум перевершує ваші уявлення про себе, про ваші особисті мрії і про ваше майбутнє», – сказав він до першокурсників.

«А ви, випускники, будьте духоносними, бо так сьогодні багато є пустелі навколо нас, яка чекає живої води Святого Духа. Передайте все те життя, яким вас тут сповнили», – закликав Глава Церкви.