Глава УГКЦ: «Українці нагадують в’язня, якого звільнили, але він продовжує співати тюремний шансон»
  • Чтв, 27/06/2019 - 14:42

Громадяни України повинні розуміти, що дар свободи – це велика цінність, і не повертатися назад. Нам потрібно зростати в цій свободі і не торгувати нею.

Таке переконання висловив Отець і Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав в інтерв’ю газеті «Факти».

«Може скажу парадоксальну фразу, але в мене таке відчуття, що українське суспільство нагадує в’язня, якого випустили з в’язниці. У нього якийсь перехідний період. Йому потрібно інтегруватися в суспільство і знайти там своє місце. У нього чимало внутрішніх ран. Начебто він вже на волі, але ще живе в полоні стереотипів стосунків між людьми, сформованих в умовах неволі. Він на волі, але продовжує співати тюремний шансон», – сказав Блаженніший Святослав.

«Це стосується і людської душі, – додав він, – адже рабська система поневолює її. Пута рабства потрібно розірвати і пройти процес визволення».

На думку Глави Церкви, українське суспільство під час Революції гідності почало розривати свої пута. «Часто згадую слова режисерки серії коротких документальних відео «Вавилон 13», сказані на презентації: що вона бачила, як померла пострадянська Україна і народилася вільна держава. Це довгий і непростий процес. Але в мене відчуття, що часом ми починаємо гнітитися свободою, що ми втомилися від неї. Деякі вважають, що свобода – це щось таке, що можна віддати взамін на добробут. Однак таке мислення дуже небезпечне, оскільки є ризик втратити і те, і те», – сказав Предстоятель УГКЦ.

Духовний лідер українців висловив переконання, що Україна таки буде вільною, незалежною державою. «Ми в «Єгипет» не повернемося. Шляху назад немає. Але як довго будемо йти вперед, залежить від нас. Хто заводив у владу зрадників країни, на кшталт Януковича і його соратників, бандитів, корупціонерів? Ті, хто за них голосував. Про свою відповідальність слід пам'ятати щоразу, коли стоїмо на порозі виборів», – наголошує Глава УГКЦ.

На його переконання, свобода – це дар і велика сила. Як сказав Блаженніший Любомир, свобода – це можливість творити добро. Вільна людина здатна зруйнувати тиранію і будувати нові обставини, в яких дійсно можна і потрібно жити. Проте свобода – це і можливість помилитися. Ще свободою можна зловживати.

«Тому я хочу, щоб ми вчилися бути відповідальними. Дуже легко на когось показувати пальцем: це він винен. Але коли до влади приходять злочинці, за їхніми злочинами стоять і ті, хто віддав за них на виборах свій голос», – вважає Глава УГКЦ.