Глава УГКЦ в Інсбруку: «Правду не треба захищати, бо вона має власну силу, її просто потрібно свідчити»
  • Пон, 11/11/2019 - 09:33

Часто ми хочемо захищати правду, але насправді правда має власну силу. Її не треба захищати, її треба показати і посвідчити. Добро не потрібно пояснювати і обґрунтовувати. Його треба чинити. Божа правда завжди перемагає всяку неправду, а добро завжди переможе зло, хоч би яким могутнім воно здавалося.

Про це сказав Отець і Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав 9 листопада 2019 року в Інсбруку (Австрія) в катедральному соборі Святого Якова під час проповіді до вірних. Літургія відбувалася німецькою мовою.

Предстоятель відзначив, що цією Божественною Літургією усі учасники хочуть подякувати Господу Богу за 120 років історії української громади в Інсбруку.

Цю громаду, розповів Глава Церкви, сюди принесли наші студенти. А також українці, які прибули до Тіролю в лихоліттях Першої, а потім Другої світових воєн минулого століття.

Глава Церкви подякував усім вихователям, учителям Христової мудрості в Інсбруку, які виховали для нашої Церкви свідків християнської віри.

«Ми сьогодні дякуємо Господу Богу за те, що випускники Інсбрука склали гідно іспит свого життя свідченням християнської віри в різних куточках земної кулі. Ми сьогодні сердечно дякуємо професорам, отцям єзуїтам, отцям редемптористам за те, що їхні студенти стали їхнім відкритим листом християнської віри до всього світу», – відзначив Предстоятель.

Кожен із нас, наголосив проповідник, хто себе називає християнами, раніше чи пізніше опиниться в трибуналі. «Ваші рідні і близькі, ваші діти, ваші знайомі, те суспільство, у якому ви живете, перевірить, чи насправді ви є тими, ким себе називаєте», – вважає духовний лідер українців .

Глава Церкви зізнався, що коли відвідує різні країни Західної Європи, відчуває, що християни змушені себе постійно виправдовувати. «Часом сьогодні ми є винними за гріхи всіх християнських держав в історії, яку Церква пережила, зокрема у Європі. Ми повинні обґрунтовувати основні елементи своєї віри навіть у католицьких університетах… Але сьогодні Христос нам каже: «Не бійтеся і не переживайте, бо я вам дам слово, перед яким ніхто у світі не зможе встояти»», – наголосив Блаженніший Святослав.

Предстоятель переконує, що сьогодні світ потребує свідчення християнського життя. «Світ постправди загубився в ідеях і в словах, – вважає Глава Церкви, – які змінюють зміст. Світ хоче бачити справжніх, які живуть відповідно до того, у що вірять. Якщо світ сьогодні побачить нас, християн, як овечок серед вовків, а не вовків серед вовків, він повірить у Бога. Сьогодні світ потребує бачити справжніх християн як добрих батьків, добрих вихователів, учителів і професорів, справжніх людей, які своєю людяністю свідчать велич і святість свого Творця і Спасителя».

«Усяке переслідування проти Церкви, усяке зневажання християнської віри, перетворімо на нагоду свідчити правду», – закликав Глава Церкви.