Глава УГКЦ в Ізраїлі: «Релігійні цінності є силою демократії»
  • Срд, 06/03/2019 - 15:34

Приклад вашої країни показує, що демократія може бути сильною, але для того вона повинна бути заснована на цінностях. І саме релігійні цінності є силою демократії.

Таку думку висловив Отець і Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав 5 березня в Тель-Авіві під час зустрічі Всеукраїнської ради Церков і релігійних організацій з Головою Кнесету Юлієм (Йоелем) Едельштейном.

Предстоятель УГКЦ зауважив, що сьогодні в усіх країнах колишнього Радянського Союзу існує сумнів, чи демократія може бути сильною. Ми бачимо, що є велика спокуса тоталітарних режимів, у той чи той спосіб оформлених, піддати сумніву демократію. Деякі вважають, що тільки коли є диктатор, сильний лідер, тоді він забезпечує мир, здатність оборонятися державі, а демократія – це, мовляв, для слабких.

«А приклад вашої країни показує, що демократія може бути сильною, але для того вона повинна бути заснована на цінностях. І саме релігійні цінності є силою демократії. Бо якщо демократія, і ми це бачимо в Європі, відмовляється від релігійних цінностей, то має тенденцію скотитися або в анархію, або в диктатуру», – наголосив Блаженніший Святослав. Глава УГКЦ відзначив, що Ізраїль має досвід побудови демократичного суспільства, якого Україна може повчитися.

Говорячи про місію ВРЦіРО в Україні, Блаженніший Святослав відзначив, що вона стоїть на варті справжньої демократії. «Вибори є основним моментом демократичного суспільства. Коли люди не вірять у демократію, то не йдуть голосувати. Бо не вірять, що може щось змінитися. Ми бачимо, що деякі диктатори перетворюють вибори на шоу. Прикладом цього слугує сусідня країна: усі наперед знали, хто виграє вибори, але потрібно було пережити відповідну виставу», – сказав духовний лідер українців.

«Ми хочемо, – наголосив Предстоятель, – щоб наша країна була справжньою демократією, де гідність людської особи, незалежно від її національного, етнічного, релігійного походження, була наріжним каменем, де її голос має вартість і де вона відповідає за свою державу». Справжня демократія, на його переконання, зможе і вистояти проти зовнішньої агресії, і розвиватися. Бо сьогодні Україна, з одного боку, ризикує забути про війну і жити так, ніби війни не існує. А з іншого – ми не можемо перетворитися на країну – військовий табір.

«Часто звучать запитання, чи можна тішитися під час війни, чи можна святкувати під час війни? І от як це поєднати? Ваш приклад і досвід у цьому для нас є справді важливим», – додав Верховний Архиєпископ.

Глава УГКЦ висловив прохання сприяти розвитку двосторонньої угоди про Зону вільної торгівлі між Україною та Ізраїлем, яка була підписана 21 січня 2019 року. «Адже це не тільки справа економіки, – вважає Блаженніший Святослав. – Це свідчення, що демократія може бути сильною. Це сьогодні єдина модель побудови суспільного ладу, в якому людина може спокійно жити і розвиватися». Зона вільної торгівлі, за його словами, – один з елементів співпраці між країнами, які є суверенні й незалежні. «Дуже важливо, щоб ця зона запрацювала і документ був імплементований. Ми знаємо, що це у вашій компетенції», – наголосив архиєрей.

Насамкінець Глава УГКЦ від імені Всеукраїнської ради Церков сказав, що Церкви в Україні стоять на сторожі миру й злагоди. Ми кажемо «ні» антисемітизму, ми кажемо «ні» будь-якій дискримінації. Справжня демократія – це тоді, коли всі разом почуваються як вдома.

Як повідомляв Департамент інформації, офіційний візит делегації Всеукраїнської ради Церков і релігійних організацій до Ізраїлю відбувається за ініціативи головуючого у ВРЦіРО, Головного рабина Києва та України Якова Дов Блайха.

Нагадаємо, що перше виїзне засідання Всеукраїнської ради Церков і релігійних організацій відбулося у 2009 році також до Держави Ізраїль. Тоді результатом зустрічей делегації ВРЦіРО на найвищому рівні стало остаточне вирішення питання встановлення безвізового режиму між Україною та Ізраїлем.