Глава УГКЦ виступає за створення освітньої державної програми для українців з усього світу
  • Пон, 13/05/2019 - 16:24

Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав виступає з ініціативою створити державну програму, за якою б вихідці з українських громад з усього світу мали можливість приїхати в Україну на ознайомчий освітній курс з історії та культури України. Про це він сказав на зустрічі з учителями української школи у Філадельфії.

Як приклад Блаженніший Святослав навів Державу Ізраїль, яка має спеціальну державну програму, за якою кожен єврей світу за державні кошти може приїхати до Ізраїлю на місячний освітній курс, щоб відкрити своє коріння і налагодити емоційний контакт зі своєю історією, культурою.

«Це державна політика, в яку Ізраїль вкладає кошти. Це один зі способів, в який Ізраїль заохочує євреїв повертатися до своєї історичної батьківщини», – відзначив Глава УГКЦ.

Предстоятель пригадав, як нещодавно, у час Великого посту, він зі Всеукраїнською радою Церков і релігійних організацій побував із візитом у Єрусалимі. «Я летів літаком з Києва до Тель-Авіва. Цим літаком летіла також велика група молоді єврейського походження з Харкова. І одна молода дівчина в розмові з іншими сказала: «Як я довго чекала, що нарешті зможу туди поїхати. Тепер я буду знати, хто я така», – розповів він.

«Я б хотів, щоб і наша Держава Україна мала таку програму, щоб кожен юнак і дівчина з будь-якої української громади у світі відчували своїм обов’язком, а держава допомогла, приїхати бодай на місячний курс до України і відкрити своє коріння», – наголосив Предстоятель.

Блаженніший Святослав розповів, як одного разу вперше приїхали в Україну, зокрема до Києва та Львова, вихідці з українських громад Аргентини. «Ви не можете собі уявити, що відбувалося з людьми, з їхнім серцем, з їхньою уявою, коли вони справді могли торкнутися свого коріння. Бо якщо люди не відвідають Музей Голодомору і не усвідомлять собі, що це за кривава земля, якою вони ходять, то самі розмови про геноцид і масовий голод завжди будуть далекими», – підкреслив Глава Церкви.