Глава УГКЦ візьме участь у папському візиті до Литви
  • Чтв, 20/09/2018 - 17:45

З 22 по 25 вересня Святіший Отець Франциск здійснить апостольську подорож до Литви, Латвії та Естонії. На запрошення архиєпископа Лінаса Грушаса, Президента Єпископської Конференції Литви, Блаженніший Святослав візьме участь в служінні Св. Меси, яку очолить Понтифік 23 вересня у м. Сантака (Каунас).

Участь Глави УГКЦ в історичному візиті Святішого Отця до Литви є виявом вдячності Литовській католицькій Церкві за її солідарність з УГКЦ під час переслідувань в Радянському Союзі. Відомо, що офіційні католицькі єпископи Литви відчували свою пастирську відповідальність за вірних переслідуваної УГКЦ, між духовенством обох Церков існували тісні контакти, деякі підпільні священики та єпископи вчилися в єдиній тоді католицькій семінарії у цілому Радянському Союзі.

Додамо, що після відвідин Литви Святіший Отець продовжить свою апостольську подорож до Латвії та Естонії. Візит папи до країн Балтики співпадає з ювілеєм 100-річчя відновлення їхньої державності, тобто першої декларації про незалежність від Росії. Другий символічний ювілей – 25-річчя візиту Святішого Отця Івана-Павла ІІ, який проголосив свій візит “подорожжю до країн, що знову здобули свою незалежність”.